Τρίτη 17 Μαΐου 2011

H Ιστορία επαναλαµβάνεται

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ
Μερικοί...
... οικονοµολόγοι, ανάµεσά τους και εγώ, κοιτάζοντας τα προβλήµατα της Ευρώπης,νιώθουµε σαν να είναι µια ταινία που την έχουµε ξαναδεί, πριν από µια δεκαετία, σε µια άλλη ήπειρο, στην Αργεντινή, έγραφε ο οικονοµολόγος Πολ Κρούγκµαν.

Το αίσθηµα...

... αυτό µοιράζονται µαζί του και άλλοι οικονοµολόγοι. Ενας από αυτούς, ο Εντουαρντ Χιου, µπαίνει στον κόπο να κάνει αυτό το δυσάρεστο ταξίδι στο παρελθόν (έχοντας πλήρη επίγνωση αυτούπου λένε πολλοί, πως η Ιστορία επαναλαµβάνεται µόνο ως τραγωδία).Και σε αυτό το παρελθόν, γύρω στο 2001, είναι αναπόφευκτη η δυσάρεστη συνάντησή του µε έναν άλλο οικονοµολόγο, τον Ελληνοαµερικανό Τσαρλς Καλοµοίρη. Το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, γράφει ο Εντουαρντ Χιου, ο υπουργός Οικονοµικών της Αργεντι νήςΝτοµίνγκο Καβάλιο δηµοσίευε στην ισπανική εφηµερίδα «ΕλΠαΐς» έναάρθρο στο οποίο διακήρυττε περήφανα πως όλα έβαιναν καλώς και πως οι µεταρρυθµίσεις στη χώρα του γίνονταν ευµενώς αποδεκτές από όλους, µετη θλιβερή εξαίρεση «ενός µικρού αριθµού νευρωτικών αµερικανών οικονοµολόγων που επιµένουν ότι θαχρεοκοπήσουµε και ότι θα εγκαταλείψουµε τη σύνδεση του νοµίσµατός µας µε το δολάριο». Αναφερόταν βέβαια στον Καλοµοίρη. Μόλις λίγες εβδοµάδες αργότερα ερχόταν εκείνη η δραµατική στιγµή που ο Αντόλφο Ροντρίγκες Σαά, ο άνθρωπος που διατέλεσε πρόεδρος της Αργεντινής µόλις8 ηµέρες, έµπαινε στην Ιστορία προφέροντας µέσα στη Βουλή αυτή τη φράση που έµεινε αθάνατη: «Θα πιάσουµε τον ταύρο από τα κέρατα». Πριν καλά καλάτην αποσώσει, κατέρρεε η σύνδεση του......αργεντινούνοµίσµατος µε το δολάριο. 

Ο οικονοµολόγος...
... Καλοµοίρης βρίσκεται ξανά κοντά µας. Αυτή τη φορά για να ρίξει µια εξεταστική µατιά στις οικονοµίες της Ευρώπης από όπου προέρχεται. ∆ιαβλέπει µια µολυσµατική εξάπλωση της κρίσης των περιφερειακών χωρών που θα µπορούσε να σηµάνει ακόµη και το τέλος του ευρώ. 

Σε άρθρο του στο περιοδικό «Φόρεϊν Αφέαρς» γράφει: 

«Η Ευρώπη ζει αρνούµενη την πραγµατικότητα. Μολονότι η οικονοµική κρίση ανέδειξε το προβληµατικό µέλλον της ευρωζώνης, οι ηγέτες της αγωνίζονται να διατηρήσουν το status quo. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ τα προσεχή ένα - δύο χρόνια… Η µοναδική διέξοδος για τις χώρες που έχουν επιβαρυνθεί µε αφόρητα χρέη είναι να χρεοκοπήσουν ως προς τα χρέη που αποτιµώνται σε ευρώ και να βγουν από την ευρωζώνη, ώστε να µπορέσουν να χρηµατοδοτήσουν τα επίµονα δηµοσιονοµικά τους ελλείµµατα τυπώνοντας δικό τους νόµισµα. Και µια υπόδειξη για τους ευρωπαίους πολιτικούς: Οταν τα µαθηµατικά λένε κάτι και ο νόµος λέει κάτι άλλο, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο νόµος». 

Προφήτης;...
... Οχι. Και ας έχει τη φήµη της Κασσάνδρας. Μάλιστα ο Εντουαρντ Χιου δεν θεωρεί τον Καλοµοίρη καν εµπνευσµένο οικονοµολόγο στα µακροοικονοµικά ζητήµατα της πραγµατικής οικονοµίας. Οµως τουαναγνωρίζει ένα εξαιρετικό χάρισµα: «Ξέρει άριστα τα µαθηµατικά. Και όποτε ένα νοµικό ζήτηµα (όπως είναι το σχέδιο του ευρώ) βρέθηκε αντιµέτωπο µε τα µαθηµατικά, τα µαθηµατικά βγήκαν πάντα κερδισµένα». 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου