Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Μονόλογοι από τη Γάζα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο 2008 - Ιανουάριο 2009 ήταν εξαιρετικά βίαιη και στις 22 ημέρες που διήρκεσε είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.380 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 431 ήταν παιδιά. Τουλάχιστον 5.380 ήταν οι τραυματίες, από τους οποίους οι 1.380 ήταν παιδιά. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 άτομα αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους για ακόμα μία φορά. Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, τόποι θρησκευτικής λατρείας και κέντρα πολιτισμού καταστράφηκαν».

Όπως είναι αναμενόμενο, η βία και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός αποτελούν σοβαρότατη απειλή για την ψυχική και πνευματική υγεία τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τραυματικές εμπειρίες απαιτείται τεράστια προσπάθεια, δραστηριότητες που ομαλοποιούν τη ζωή τους και τους δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας, δομής και ασφαλούς πρόβλεψης για το μέλλον, σε έναν κατά τα άλλα χαώδη και επισφαλή κόσμο.


Σε αυτήν την κατεύθυνση, το θέατρο Ashtar στη Γάζα επεξεργάστηκε ένα πρόγραμμα με τη βοήθεια ενός θεατροπαιδαγωγού και ενός ψυχολόγου, κατά τη διάρκεια του οποίου, από τον Νοέμβριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010, 32 νέοι και νέες 13-17 ετών επεξεργάστηκαν και κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και.....τους φόβους τους κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή και τον πόλεμο του 2008.


Η προσέγγιση έγινε με τη βοήθεια τεχνικών του θεάτρου του καταπιεσμένου του Αουγκούστο Μποάλ, της δραματοθεραπείας και των αφηγήσεων-παραμυθιών. Τα παιδιά αυτά, σύμφωνα με τον θεατροπαιδαγωγό του Ashtar, «έχουν χάσει την πίστη τους στα πάντα και κυρίως στους πατεράδες τους, που έτρεμαν από φόβο μπροστά στα παιδιά τους καθώς έπεφταν οι βόμβες».

Έτσι, μέσα από το πρόγραμμα αυτό, στόχος ήταν πρωτίστως οι νεαροί μαθητές να εκφράσουν τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν από αυτό το μετατραυματικό σοκ, αλλά και να ανακτήσουν σταδιακά την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τους άλλους.

Οι ιστορίες τους θα παρουσιαστούν θεατρικά την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, ταυτόχρονα στην Παλαιστίνη και σε ακόμα 30 χώρες. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στην παραλία της Γάζας, όπου χάρτινα καραβάκια με τα κείμενα των μαθητών θα ταξιδέψουν στη θάλασσα. Ταυτόχρονα οι Μονόλογοι από τη Γάζα θα αποτελέσουν αφορμή για επικοινωνία μαθητών από διάφορα μέρη του κόσμου και για δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολέμου-βίας, διαπολιτισμικότητας κ.ά.

Οι «Μονόλογοι» στην Ελλάδα

Οι 32 μονόλογοι των μαθητών από τη Γάζα μεταφράστηκαν στα ελληνικά και εντάχθηκαν στις ευρύτερες δράσεις που οργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, γύρω από τα ζητήματα των δικαιωμάτων του παιδιού, της ιδιότητας του πολίτη και της προσέγγισης των πολιτισμών μέσα από τις παραστατικές τέχνες.

Την Κυριακή μαθητές και ηθοποιοί θα παρουσιάσουν, σε 8 πόλεις της χώρας, τους μονολόγους αυτούς: Στην Αθήνα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (11 π.μ.) και στην πλατεία Μοναστηρακίου (6 μ.μ.), στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (11 π.μ.), καθώς επίσης και σε Ηράκλειο (πλατεία Λιονταριών 12 μ.), Σέρρες (Δημοτικό Θέατρο 11 π.μ.), Πρέβεζα (Κάστρο Αγ. Ανδρέα, 11 π.μ.), Χίο (πλατεία Φρουρίου, 5 μ.μ.), Κέρκυρα (Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, 12 μ., Λευκίμμη, 7 μ.μ.) και Ρόδο (Θόλος, 5 μ.μ.)

Ας σημειωθεί ότι ένας Έλληνας νέος θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, για να ενταχθεί στη διεθνή ομάδα νέων που θα προετοιμάσουν και θα παρουσιάσουν τους μονολόγους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 29 Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ:avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου