Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η Τέχνη του Δρόμου πάει Μουσείο

Ζωγραφική πάνω σε τσίχλες κολλημένες στο πεζοδρόμιο. Ανατρεπτικά πολιτικά μηνύματα σε βρώμικους τοίχους. Καρικατούρες σε γκράφιτι που συχνά θεωρείται βανδαλισμός. Καθώς ανοίγει σήμερα η έκθεση «Street Art: Contemporary Prints from V&A and new work by Fresh Paint» στη «Χέρμπερτ Αρτ» στο Λονδίνο, οι καλλιτέχνες που δρουν στον δρόμο απαντούν αν έχει θέση η τέχνη του δρόμου σε μουσεία και γκαλερί.

«Η τέχνη του δρόμου ανήκει στον δρόμο» λέει ο Ben Eine που είδε το όνομά του στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε ένα από τα έργα του στον Μπαράκ Ομπάμα σε ταξίδι του στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιούλιο. «Αλλά είμαι ένας εργαζόμενος ζωγράφος του δρόμου και κερδίζω τα λεφτά μου πουλώντας έργα στο ύφος της τέχνης του δρόμου μέσω γκαλερί. Δεν πληρώνομαι για όσα κάνω σε δημόσιους χώρους. Οπότε επενδύω τα χρήματα που βγάζω πίσω στις γκαλερί ώστε να κάνω αυτά που επιθυμώ παθιασμένα στον δρόμο».

Εργα του από τους δρόμους υπάρχουν στη συλλογή του Βικτόρια & Αλμπερτ που θα συμπεριληφθούν στη νέα έκθεση πλάι σε έργα....των Μπάνκσι, D*Face και Σέφαρντ Φέιρι.
Τα πεζοδρόμια του βόρειου Λονδίνου είναι γεμάτα τσίχλες, που λειτουργούν ως καμβάς για τις ζωγραφικές του Μπεν Γουίλσον, του ανθρώπου που τα παιδιά αποκαλούν «άνθρωπο-τσίχλα».
Ο Γουίλσον δεν αποκλείει να εκθέσει έργα του σε γκαλερί, αλλά δεν θα έβαζε ποτέ τιμή σε κάποιον από τους πίνακες-τσίχλες του, γιατί «δεν θέλω να είναι σαν οτιδήποτε άλλο».
Η αστυνομία έχει ανακρίνει τον Γουίλσον τουλάχιστον 900 φορές, αλλά όπως ο ίδιος λέει γελώντας ακόμα κι αυτοί έχουν αρχίσει τις παραγγελίες.
«Οι άνθρωποι με πλησιάζουν γιατί θέλουν μια εικόνα: και αυτό είτε γιατί πέθανε κάποιος φίλος τους είτε γιατί μόλις απέκτησαν παιδί είτε γιατί θέλουν ένα ερωτικό μήνυμα για κάποιον. Η πλειονότητα είναι σχολιαρόπαιδα, άστεγοι ή γκραφιτάδες της περιοχής, οπότε δεν τους έπαιρνα ποτέ χρήματα».
ΠΗΓΗ:Σοφία Στυλιανού-ethnos.gr-8/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου