Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

11η Σεπτεμβρίου 2001

01Sept110910.jpg image by hellaskostas
Εκδηλώσεις μνήμης για την ένατη επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν στη Νέα Υόρκη οι εκδηλώσεις μνήμης για την ένατη επέτειο από τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ξεκίνησαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για τα περίπου 3.000 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, πριν από εννέα χρόνια, με ενός λεπτού σιγή στις 8:46 πμ, ακριβώς την ώρα που το πρώτο αεροπλάνο το οποίο είχαν καταλάβει τρομοκράτες έπεσε πάνω στον έναν από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης και οικογένειες των θυμάτων συγκεντρώθηκαν στο σημείο της τραγωδίας για την τελετή.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης έχουν επιστρατεύσει εκατοντάδες αστυνομικούς στο Μανχάταν για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές που σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν κατά της ανέγερσης τεμένους κοντά στον τόπο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στο Πεντάγωνο για να παραστεί σε τελετή στη μνήμη των περίπου 3.000 θυμάτων των επιθέσεων του 2001, ενώ ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί σε τελετή στη Νέα Υόρκη.

Εξάλλου, η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα και η Λόρα Μπους, σύζυγος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους θ΄αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της πτήσης 93 που συνετρίβη στην Πενσυλβάνια.

Τα δυο από τα τέσσερα αερσκάφη με τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους Του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον και δυο στην Πενσυλβάνια.

Τα σχέδια για την ανέγερση κοντά στο Σημείο Μηδέν ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου άνοιξαν νέες πληγές στις καρδιές πολλών Αμερικανών.

Τα σχέδια αυτά υποστηρίζουν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο πρόεδρος Ομπάμα, αλλά για τους πολέμιους των σχεδίων αυτών αποτελεί προσβολή για το «καθαγιασμένο έδαφος» του Σημείου Μηδέν.

Μεταξύ των πολέμιων των σχεδίων αυτών είναι ο φανατικός πάστορας της Φλόριντα Τέρι Τζόουνς ο οποίος απείλησε να κάψει σήμερα 200 αντίτυπα του Κορανίου. Ο Τζόουνς αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με έναν ιμάμη που εμπλέκεται στα σχέδια για την ανέγερση του τεμένους.

Οι οπαδοί και επικριτές του σχεδίου για το τέμενος θα πραγματοποιήσουν αντιστοίχως διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη στις 21:00 και 22:00 ώρα Ελλάδας.

Ομπάμα: «Είμαστε ένας ενωμένος λαός»

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπενθύμισε σήμερα στον αμερικανικό λαό το αίσθημα ενότητας που επικρατεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 καλώντας τον να επικεντρωθεί σε ό,τι τον ενώνει και όχι ό,τι τον διχάζει.

«Αν πρέπει να υπάρξει κάποιο δίδαγμα από την επέτειο αυτή, αυτό είναι: είμαστε ένα έθνος- ένας λαός- ενωμένος όχι μόνο από τη θλίψη, αλλά και από μία σειρά κοινών ιδανικών», είπε ο Ομπάμα κατά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική του ομιλία.

Τα σχόλια αυτά τα έκανε την ώρα που οι ΗΠΑ διχάζονται για τα σχέδια ιμάμη της Νέας Υόρκης να κατασκευάσει τέμενος πολύ κοντά στο σημείο των επιθέσεων, αλλά και από τις πρόσφατες απειλές πάστορα από τη Φλόριντα να κάψει αντίγραφα του Κορανίου με αφορμή την επέτειο.

ΠΗΓΗ :www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου