Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η Μύρτις απέκτησε "σπίτι"

Το «σπίτι» της απέκτησε την Πέμπτη 14 Απριλίου η Μύρτις, η 11χρονη Αθηναία κόρη, που πέθανε πριν 2.500 χρόνια από τον λοιμό, που έπληξε την Αθήνα.
Σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στον Πύργο Αθηνών οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου παρέλαβαν το «Σπίτι της Μύρτιδος».

Πρόκειται για μια κιβωτιόσχημη κατασκευή από αλουμίνιο και inox, που δημιούργησε με πρωτοβουλία της η κρατική εταιρεία ΕΑΒ με υψηλή τεχνολογία και ειδικές προδιαγραφές αντοχής. Το «σπίτι» δημιουργήθηκε, προκειμένου να επιτρέψει την ασφαλή μεταφορά της Μύρτιδος στο προγραμματισμένο ταξίδι, που πρόκειται να κάνει ανά τον κόσμο σε πάρα πολλές εκθέσεις.


Υπενθυμίζουμε ότι το πρόσωπο και το κεφάλι της Μύρτιδος αναπλάστηκαν πέρυσι με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους με βάση…το κρανίο της, που είχε βρεθεί στη διάρκεια των εργασιών της εταιρείας Αττικό ΜΕΤΡΟ για την κατασκευή του μετρό της Αθήνας σε ομαδικό τάφο της περιοχής του Κεραμεικού. 

Η άριστη κατάσταση του κρανίου της Μύρτιδος, που βρέθηκε μεταξύ άλλων οστών, γέννησε την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή και της παρουσίασής του σε σχετική έκθεση. 
Για τον λόγο αυτό κατασκευάστηκε με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους ακριβές αντίγραφο του κρανίου, το οποίο και στάλθηκε σε ειδικό εργαστήριο της Σουηδίας, που του απέδωσε τη σημερινή του μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου