Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Τα Φυτά "σκουπιδοφάγοι" της ατμόσφαιρας!

Τα φυτά και ιδιαίτερα κάποια δέντρα που βρίσκονται υπό καθεστώς στρες αποτελούν ακόμη καλύτερους «καθαριστές» της ατμόσφαιρας απ΄ ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα, καθώς απορροφούν σε μεγαλύτερο βαθμό ορισμένους χημικούς ρυπαντές.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Δεν γνώριζαν όμως ότι αποτελούν τους καλύτερους «απορροφητήρες» μιας οικογένειας επικίνδυνων χημικών που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile Οrganic Compounds, VΟCs). Αυτού του είδους τα χημικά που μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική επίδραση, καθώς και επίδραση στην υγεία του πληθυσμού, σχηματίζονται από υδρογονάνθρακες και άλλες ουσίες οι οποίες παράγονται στην ατμόσφαιρα είτε φυσικά είτε λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δεδομένου ότι τα VΟCs μπορούν σε συνδυασμό με τα οξείδια του αζώτου να σχηματίσουν το γνωστό όζον συμβάλλουν σε φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος και σε εμφάνιση κρίσεων άσθματος.


Τώρα ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο για την Ερευνα της Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ στο Κολοράντο διεξήγαγαν μελέτη προκειμένου να ανακαλύψουν πόσο.....καλοί «σκουπιδοφάγοι» της ατμόσφαιρας είναι τα φυτά. Οπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Science» είδαν ότι τα φυλλοβόλα δένδρα απορροφούν τα VΟCs από την ατμόσφαιρα ως και τέσσερις φορές ταχύτερα απ΄ ό,τι πιστεύαμε. Μάλιστα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη απορρόφηση των χημικών της ατμόσφαιρας γίνεται στα πυκνά δάση και κυρίως στην κομοστέγη του δάσους, δηλαδή στους ανώτερους ορόφους του οι οποίοι αποτελούνται από τα φυλλώματα των δένδρων. 

Συγκεκριμένη ανάλυση σχετικά με τις λεύκες έδειξε ότι όταν αυτά τα δένδρα βρίσκονται υπό καθεστώς στρες- εξαιτίας ενός φυσικού «τραύματος» ή της έκθεσης σε κάποιον παράγοντα όπως το όζον - αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό απορρόφησης των VΟCs. 

«Τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ΄ ό,τι νομίζαμε» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Τόμας Καρλ και πρόσθεσε ότι αποτελούν τους καλύτερους «συμμάχους» στη μάχη με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου