Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Φονικό ψάρεμα με δυναμίτη

Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
«Εχουμε γυρίσει στο '48». Με αυτή τη φράση ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» κ. Θοδωρής Τσιμπίδης περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο σε σχέση με την αλιεία με χρήση δυναμίτη. «Οπως εκείνη την περίοδο, έτσι και τώρα τα εκρηκτικά που κυκλοφορούν στη θάλασσα είναι άφθονα. Τα κρούσματα παράνομης αλιείας είναι αλλεπάλληλα, οι αυτοτραυματισμοί αλιέων συνεχείς, η επιβάρυνση για τα ιχθυοαποθέματα τεράστια, ενώ ο έλεγχος υποτυπώδης. Δυστυχώς, ό,τι προσπάθεια είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια για περιορισμό του φαινομένου σήμερα έχει εξανεμιστεί. Πάμε πίσω ολοταχώς».
Το πρωί της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου οι αστυνομικές αρχές Νάξου προχώρησαν στη σύλληψη 64χρονου στο χωριό Γαλανάδο για κατοχή 272 κιλών δυναμίτιδας και πλήθους βοηθητικών εκρηκτικών υλών (40 κιλά πυρίτιδα, 370 πυροκροτητές, 1.500 μέτρα ακαριαία θρυαλλίδα, 785 μέτρα βραδύκαυστη θρυαλλίδα κ.ά.). Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», η σύλληψη αποτέλεσε ισχυρό χτύπημα για το κύκλωμα που τροφοδοτεί με εκρηκτικά δυναμιτιστές στις Κυκλάδες και τα βόρεια Δωδεκάνησα. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα αποθέματα δυναμίτιδας είναι πολλά, καθώς μέχρι και σήμερα η παράνομη αλιεία συνεχίζεται κανονικά.


Στο επίκεντρο της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας βρίσκονται οι νότιες Κυκλάδες, και δη τα Κουφονήσια. Σε......Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα, Αμοργό, Κέρο και Αντικέρι δυναμιτιστές επιχειρούν διαρκώς αλιεία με εκρηκτικές ύλες, διοχετεύοντας στη συνέχεια τα παράνομα αλιεύματα στις αγορές των ΝΑ Κυκλάδων. Στην περιοχή της νότιας Εύβοιας η χρήση δυναμίτιδας αποτελεί επίσης κοινό τρόπο ψαρέματος, ιδιαίτερα τον χειμώνα, καθώς η μορφολογία της παράκτιας ζώνης και οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες στο Κάβο Ντόρο καθιστούν δύσκολη την επέμβαση του Λιμενικού Σώματος. (Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Καστρί 60χρονος ερασιτέχνης ψαράς κυριολεκτικά τινάχθηκε στον αέρα προσπαθώντας να ψαρέψει χρησιμοποιώντας δυναμίτη.)


Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη, η έξαρση του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της συνολικής κατάρρευσης της αλιείας στη χώρα μας. «Πρόκειται για τέλειο φαύλο κύκλο. Η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε δραματική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, με αποτέλεσμα προκειμένου να αντεπεξέλθουν οι αλιείς να αυξάνουν την ένταση της αλιείας. Τα μεγάλα σκάφη, οι μηχανότρατες, δρουν σχεδόν ανενόχλητα χρησιμοποιώντας σόναρ ασύλληπτης ακρίβειας που σχεδόν μπορούν να ζυγίσουν μια σαρδέλα σε βάθος 1.000 μέτρων. Το εισόδημα των μικρών παράκτιων αλιέων συνεχώς μειώνεται. Πριν από λίγα χρόνια, θα σκέφτονταν να αφήσουν τη θάλασσα για τη στεριά, για την Αθήνα. Ομως και η Αθήνα «νέκρωσε» πια. Τι να κάνουν; Βλέποντας ότι οι μόνοι που βγάζουν λεφτά σήμερα στη θάλασσα είναι όσοι παρανομούν, προσπαθούν να κάνουν κι αυτοί το ίδιο».

Την ίδια ώρα, οι λιμενικές αρχές διστάζουν να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το πρόβλημα. «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η εντοπιότητα των υψηλόβαθμων στελεχών του λιμενικού σώματος σε συνδυασμό με βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες ακυρώνουν τις πιθανότητες ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος και αδρανοποιούν την όποια βούληση μπορεί να υπάρξει», αναφέρει ο ίδιος. «Τα άτομα - βομβιστές είναι γνωστά και η δράση τους αποσιωπάται από τον εκφοβισμό, τον ωχαδερφισμό, τους φραγμούς που επιβάλλει η επίπλαστη αλληλεγγύη στους κόλπους των μικρών νησιωτικών κοινοτήτων, ακόμα και από τον σκόπιμο αλληθωρισμό των λιμενικών αρχών». Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από καταγγελίες και εν τέλει μήνυση που κατέθεσε το ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», η Εισαγγελία Νάξου παρέπεμψε το τοπικό λιμεναρχείο στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για να διερευνηθούν οι χειρισμοί του στην αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας στις νότιες Κυκλάδες.

Αποτελεσματικότητα

Αντίθετα, σε όσες περιπτώσεις τα στελέχη των λιμεναρχείων αποσπάστηκαν από αυτήν τη νοοτροπία τα αποτελέσματα είναι θαυμαστά. Στη Σάμο, π.χ., η συνεργασία των παράκτιων αλιέων και των λιμενικών έχει οδηγήσει σε κάθετη μείωση των περιστατικών παράνομης αλιείας σε ποσοστό άνω του 50% και σε αντίστοιχη μείωση των εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών στην περιοχή. Ανάλογη αποτελεσματικότητα έχει να επιδείξει το λιμεναρχείο Πειραιά, που σύμφωνα με τα μέλη του ινστιτούτου το τελευταίο εξάμηνο έχει προβεί σε δεκάδες κατασχέσεις παράνομων αλιευμάτων.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου