Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η μάχη της τροφής

Συνθήκες... 2008 με «πολύ επικίνδυνη» αύξηση της τιμής των τροφίμων βλέπει σήμερα στον κόσμο ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση, Ολιβιέ ντε Σιτέρ, επισημαίνοντας πως αν και «δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων», ο «πανικός» που ακολουθεί μια φυσική καταστροφή προκαλεί ένταση και ανισορροπία με προβλέψιμα δυσάρεστα αποτελέσματα.


«Παρ' όλο που τα αποθέματα σε τρόφιμα αποκαταστάθηκαν το 2008 και το 2009, το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στην πραγματικότητα της ύπαρξης αυτών των αποθεμάτων και την εξέλιξη των τιμών στην αγορά παραμένει αξιοσημείωτο», σημειώνει σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκό» ο Σιτέρ. «Υπό αυτή τη έννοια» συνεχίζει, «βιώνουμε σήμερα την αρχή μιας κρίσης σίτισης παρόμοιας με εκείνην του 2008». Τότε ξέσπασαν ταραχές σε περίπου τριάντα χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την εκτόξευση της τιμής βασικών αγαθών. Ο παγκόσμος δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων (σιτηρά, κρέας, ζάχαρη, ελαιώδη, γαλακτοκομικά) που μετράται από τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) εδώ και 20 χρόνια, βρίσκεται......σήμερα σε ιστορικό υψηλό. Ογδόντα χώρες, ανάμεσά τους η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, η Σενεγάλη και το Τσαντ, έχουν έλλειμμα τροφίμων, κάτι πολύ επικίνδυνο. Εξίσου επικίνδυνος όμως είναι ο «πανικός» στην αγορά αγροτικών προϊόντων έπειτα από καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, που πυροδοτεί τις τιμές.

Τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα προς την κατεύθυνση αναστροφής της κίνησης προς συνθήκες κρίσης δεν είναι και τα καλύτερα. Κατά τη σύνοδο των Οκτώ στην Ακουιλα το 2009, οι πλουσιότερες χώρες δεσμεύτηκαν για καταβολή ποσού 20 δισ. δολαρίων στις φτωχές χώρες σε προγράμματα αναζωογόνησης της αγροτικής παραγωγής. Μέχρι σήμερα μόνο το 20% αυτού του ποσού έχει διατεθεί. Αλλο πρόγραμμα για την ασφάλεια των τροφίμων με «προίκα» 900 εκατ. δολαρίων δημιουργήθηκε πριν από 10 μήνες στην Παγκόσμια Τράπεζα με στόχο τη χρηματοδότηση της γεωργίας στις φτωχές χώρες, όμως «ακόμα είμαστε στη φάση των συνομιλιών με τα κράτη που θα επωφεληθούν», παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Γεωργία στον κόσμο (Farm) Μπερνάρ Μπασελιέ. Και άλλα όργανα «συντονιστικά» δράσεων παραμένουν στα χαρτιά ή δεν έχουν κονδύλια.

Ο δρόμος όμως δεν είναι χωρίς επιστροφή. Κατά τον Σιτέρ «δεν υπάρχει σήμερα γενικευμένη έλλειψη τροφίμων», θα πρέπει όμως να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για χρηματοδότηση προγραμμάτων και να ενθαρρυνθούν οι χώρες να αποκαταστήσουν τα αποθέματά τους ώστε να «γλιστρήσουν οι τιμές».
ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου