Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Οικολογικές συνήθειες από ανάγκη

Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
H οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον; Σε επίπεδο πολιτικών επιλογών και αποφάσεων, αυτό είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Σε ατομικό όμως επίπεδο, η οικονομική κρίση άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες συνήθειες και νοοτροπίες ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον, που έμοιαζαν βαθιά ριζωμένες, σχεδόν συνυφασμένες με το προφίλ του μέσου Ελληνα.
Ο περιορισμός της σπατάλης, η ορθολογική διαχείριση των υπαρχόντων πόρων αποτελούν τη βάση της οικολογικής σκέψης και πρακτικής. Η ανάγκη, λοιπόν, μας έκανε περισσότερο «οικολόγους» αποδεικνύοντας ότι όλα γίνονται όταν υπάρχει επαρκές κίνητρο.

Ελληνας και αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικό στερεότυπο η σχέση του Νεοέλληνα με το τιμόνι, που «δεν είναι δυνατόν να διαρραγεί κατά κανένα τρόπο», όπως όλοι έλεγαν. Αυτή η, δήθεν όπως αποδείχθηκε στην πράξη, τόσο δυνατή σχέση ήταν το άλλοθι για να μην εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού της αυτοκίνησης στο κέντρο, για να μη ληφθεί οποιαδήποτε πρόνοια για καλύτερα μέσα μεταφοράς. Να θυμηθούμε ότι όσοι ζητούσαν να επιτραπεί το ποδήλατο στο μετρό αντιμετωπίζονταν το λιγότερο ως γραφικοί...


Ομως έχει ο καιρός γυρίσματα, και στην προκειμένη περίπτωση εξαιρετικά απότομα... Ετσι, τον τελευταίο χρόνο η κίνηση στην πόλη έχει.........μειωθεί δραστικά και τα μέσα μεταφοράς για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια δεν εξυπηρετούν μόνο μετανάστες. Η μετακίνηση με ποδήλατο στο κέντρο αποτελεί πλέον λύση για πολλούς. Ποδηλάτες και οδηγοί αυτοκινήτων αναγκάστηκαν να τα βρουν επί του δρόμου με συνοπτικές διαδικασίες – σίγουρα όχι χωρίς εντάσεις, αλλά περισσότερο αποδοτικά από ό,τι έχει καταφέρει ποτέ οποιαδήποτε θεσμοθετημένη λύση (νομοθεσία, ποδηλατόδρομοι κ.λπ.). Ακόμα όμως και όσοι επιμένουν στο αυτοκίνητο, άλλαξαν συνήθειες. Ανακάλυψαν την οικολογική οδήγηση που βοηθά στην εκπομπή λιγότερων ρύπων, αλλά καίει και λιγότερη βενζίνη. Και το car-sharing (το να μοιράζεσαι το αυτοκίνητο με κάποιον που πηγαίνει στην ίδια κατεύθυνση) είναι πλέον κοινή πρακτική.

Οι ποσότητες των απορριμμάτων που παράγαμε τα τελευταία χρόνια αυξάνονταν συνεχώς διογκώνοντας το πρόβλημα της διαχείρισής τους. Τον τελευταίο χρόνο η ποσότητα των απορριμμάτων στην Αθήνα μειώθηκε κατά περίπου 27%. Πρακτικά, προσπαθώντας να κάνουμε οικονομία, κάνουμε καλύτερη διαχείριση και άρα λιγότερα καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Οι θερμοστάτες κατέβηκαν 1-2 βαθμούς για όποιους αντέχουν να πληρώνουν για θέρμανση και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ).

Είναι κρίμα που η οικονομική κρίση έφερε βίαια και ισοπεδωτικά στη ζωή μας πολλά από εκείνα που η πολιτική και οι πολιτικοί ευαγγελίζονταν, αλλά ποτέ δεν είχαν την τόλμη να πριμοδοτήσουν επαρκώς ώστε να εφαρμοστούν. Αν η προσαρμογή σε ένα λιγότερο σπάταλο μοντέλο ζωής είχε γίνει σταδιακά και με πρόγραμμα, οι κραδασμοί θα ήταν πολύ λιγότεροι και τα αποτελέσματα πολύ καλύτερα για όλους.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου