Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Αμνησία

Από τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡΑΝΙΤΣΗ
Αναθέρμανση της συζήτησης για το λεγόμενο «χάπι αμνησίας» όπως το βάφτισαν τα ΜΜΕ, με συμμετοχή ψυχολόγων, βιολόγων, νευροβιολόγων και λοιπών αρμοδίων - όμως μετά βίας θα τη χαρακτηρίζαμε συζήτηση.
Για να είμαστε ειλικρινείς, η θετική ψήφος από πλευράς επιστημόνων, παραεπιστημόνων και δημοσιογράφων βασιλεύει δίχως αντίπαλο ενώ η κοινή γνώμη, στην καλύτερη περίπτωση, χασμουριέται.


ΑΡΧΙΚΑ, ένα σκεύασμα αυτού του τύπου, βασισμένο στην αξιοποίηση της φυσικής πρωτεΐνης BDNF, θα βοηθάει στη διαγραφή επώδυνων αναμνήσεων, π.χ. μετά από ιδιαίτερα σοβαρές τραυματικές εμπειρίες. Βέβαια, καθώς το δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας η εμπειρία της λεγόμενης βιοηθικής, πολύ δύσκολα θα τεθούν τα όρια αυτού που κρίνεται ως τραύμα, οπότε μάλλον θα θριαμβεύσει και εδώ η ξεδιάντροπη διολίσθηση της πλαστικής χειρουργικής μέχρις ότου η μέριμνα καλύψει και την τετριμμένη απογοήτευση της οικοδέσποινας κάποιου γκαλά που απέτυχε. Κινηματογραφικοί προϊδεασμοί όπως «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», του Μισέλ Γκοντρί, ή «Ο άνθρωπος από τη Μαντζουρία», το θυμάστε, με τους Ντένζελ Ουάσινγκτον και Μέριλ Στριπ, θα μοιάζουν να διαπραγματεύονται ανώδυνες υποθέσεις των......ασφαλιστικών ταμείων.

ΕΚΕΙ, ο δρ Ατικους Νόιλ μιλούσε κατευθείαν για εμφυτεύματα με τη χρήση των οποίων θα είχαμε τη δυνατότητα να αναχαιτίσουμε πρωτίστως την άνοια εμφυτεύοντας στοιχεία μνήμης και διορθώνοντας τις συνάψεις των νευρώνων - έτσι αρχίζουν συνήθως το κάθε ξεχωριστό πρότζεκτ, δήθεν για τη θεάρεστη εξομάλυνση ή αναστροφή καταστάσεων για τις οποίες όλοι θα ελπίζαμε να μην υπήρχαν· τα εμφυτευμένα μικροτσίπ στα ζώα (ώστε «να μη χάνονται») είναι το εναρκτήριο βήμα στην εμφύτευση αντίστοιχων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε ανοϊκά γερόντια, ύστερα σε αποφυλακισμένους, έπειτα σε παιδιά, τέλος στους πάντες.

ΑΥΤΗ είναι εξάλλου η γενική τάση και η χημική βιορρύθμιση υπόσχεται στο εξής να αναλάβει την αποκατάσταση κάθε συναισθηματικής και νευροφυτικής «δυσλειτουργίας» του ατόμου, που τείνει να αναγορεύεται πάσχον ακόμη και στην εξ ολοκλήρου κοινότοπη περίπτωση ανθρώπινου υποκειμένου που ζει το αναμενόμενο, θεραπευτικό στάδιο της θλίψης από μια εκατό τοις εκατό φυσιολογική ερωτική σχέση η οποία έκλεισε τον κύκλο της. Σε λίγο, δεν θα υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ αντικείμενο πένθους, μόνο τα νέα μοντέλα των γκάτζετ.

Η ΣΑΡΩΤΙΚΗ εισβολή της τεχνολογικής «προόδου» στη σφαίρα της βιολογίας και η παράλληλη συρρίκνωση των επιστημών του ψυχισμού, θεωρούμενου πλέον, τυπικά, ως μηχανισμού προς επιδιόρθωση, αντανακλάται στη θεαματική, όσο και εμπράγματη εμπορευματοποίηση ενός νεοεπιστημονικού εφιάλτη, ήδη αρκετά παλαιού, αν κρίνουμε απ' τις επαληθευόμενες προφητείες σχετικά με τον νευροβιοτεχνολογικό επανασχεδιασμό της φυλής των ανθρώπινων ζόμπι, που επεξεργάστηκε το Χόλιγουντ. Ο όρος άλλωστε που μεταχειρίζονται οι επιστήμονες για τη διαγραφή περιοχών της μνήμης είναι: DELETE!
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου