Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ιστορικό χαμηλό για τους πάγους της Αρκτικης

Ανησυχία προκαλούν οι νέες μετρήσεις για την έκταση του πάγου στην Αρκτική, η οποία έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή των μετρήσεων, το 1972, αφού αποκαλύπτεται ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις Γερμανών ερευνητών, η έκταση του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό καλύπτει πλέον μόλις 4,24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 0,5% λιγότερο από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2007.
Οπως μάλιστα τόνισε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Γκέοργκ Χάιγκστερ: "Η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου δεν μπορεί πια να εξηγηθεί από τις φυσικές διακυμάνσεις από έτος σε έτος. Αντιθέτως, τα ερευνητικά μοντέλα καταδεικνύουν ότι η μείωση της έκτασης του πάγου είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής από τη δραστηριότητα του ανθρώπου". Σύμφωνα με τον Χάιγκστερ, οι επιπτώσεις στον Αρκτικό Ωκεανό από την κλιματική αλλαγή είναι πιο σφοδρές εξαιτίας των μεταβολών που εμφανίζονται στο ποσοστό της προσπίπτουσας ακτινοβολίας που ανακλά το σύνολο της επιφάνειας του Ωκεανού (αλμπέντο).

Η ανησυχητική αυτή μέτρηση από τους.....Γερμανούς ερευνητές έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου και τώρα η επιστημονική κοινότητα αναμένει και τα δεδομένα των μετρήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας και του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Πάγου και Χιονιού των ΗΠΑ, για να επιβεβαιώσει το θλιβερό αυτό ιστορικό χαμηλό.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αρκετές μελέτες προβλέπουν ότι στο μέλλον ο Αρκτικός Ωκεανός δεν θα έχει πάγο το καλοκαίρι.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου