Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Ναυάγιο με παρελθόν και μέλλον

Με τούτα και με τ' άλλα -που κωλύομαι να αναφέρω γιατί έχω πήξει στα δημοσιονομικά και τους αριθμούς- φτάσαμε στο μεσοκαλόκαιρο.
Μου το θύμισε ο συνάδελφος Μάκης Νοδάρος («Ε» 4/7) με το ρεπορτάζ «SOS για "Παναγιώτη" - Το ομορφότερο Ναυάγιο, στη Ζάκυνθο, χρειάζεται συντήρηση». Μου το θύμισε και μία άλλη είδηση, λίγο πρωτύτερα, ότι μέχρι τις 2 Ιουλίου δεν είχαν εκταμιευτεί τα κονδύλια προς την τοπική αυτοδιοίκηση για πυροπροστασία, ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από τον Μάιο· αλλά αυτό είναι ...δευτερεύον ζήτημα.


Ο «Παναγιώτης» τώρα, για του οποίου τη συντήρηση εκπέμπεται SOS, είναι το πλοίο που ναυάγησε και ξώκειλε το 1982, σε γραφική παραλία της Ζακύνθου, η οποία, έκτοτε, ονομάζεται Ναυάγιο· «τέλειος συνδυασμός παρθένας λευκής παραλίας, γαλαζοπράσινων νερών και εντυπωσιακού τοπίου με το σκουριασμένο σκαρί...», τέταρτη πιο δημοφιλής παραλία της Ευρώπης, μία από τις δέκα καλύτερες στον κόσμο. Εξ ου και το -κατανοητό- ενδιαφέρον των Ζακυνθινών για το μέλλον του «Παναγιώτη».


Ενδιαφέρον όμως έχει και το παρελθόν του. Καθώς ο «Παναγιώτης», προτού ναυαγήσει και γίνει θαυμαστό αξιοθέατο...έσκιζε τα πέλαγα ως ...λαθρόβιο «τσιγαράδικο». Κάργα στο λαθραίο, τούρκικο τσιγάρο την ημέρα του ναυαγίου, θα παρέδιδε το ...πολύτιμο φορτίο του σε προσυμφωνημένο σημείο (και σε ...αδελφό πλοίο) στα διεθνή ύδατα. Ενέσκηψαν όμως θυελλώδεις άνεμοι, μια ...μηχανική βλάβη και τούμπα τα βιολιά.

Ετσι προέκυψε ένα από τα θελκτικότερα τουριστικά τοπία παγκοσμίως, από κακή τύχη λαθρεμπορικής επιχείρησης, που απέβη καλή τύχη για τουριστικές επιχειρήσεις, σαν από κυμάτων οργή και από μηχανής ...βλάβη. Γέλασα σπαρακτικά! Ενα πρώτης επιλογής εν Ελλάδι αξιοθέατο ονομάζεται ...Ναυάγιο και είναι δημιούργημα ...αποτυχόντος λαθρεμπορίου! Ποιος ξέρει αν αύριο-μεθαύριο (όποτε...) κοπάσουν οι σημερινοί θυελλώδεις, δημοσιονομικοί άνεμοι, ίσως δούμε π.χ. μπαράκια που θα ονομάζονται Μνημόνιο ή Τρόικα ή (αυτό με εξιτάρει περισσότερο...) Εφαρμοστικό.

Σε τέτοια είναι πρωτοπόρο το Ρωμέικο...

ΠΗΓΗ : www.enet.gr/ΜΑΝΤΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου