Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Θέλει να πάει στη Γερµανία

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ
Αν ήταν θεατρική παράσταση, θα είχε τίτλο «Η Ρουµανία βγήκε από την ύφεση». Και οι ηθοποιοί θα ήταν οι εξής: αντριάν Σοµπάρου. ∆ύο ηµέρες πριν από τα περασµένα Χριστούγεννα, ο 42χρονος ηλεκτρολόγος ξύπνησε στις 3 το πρωί.

Φόρεσε ένα λευκό µπλουζάκι, στο οποίο έγραψε µε µαρκαδόρο: «Μας τσακίσατε.

Σκοτώσατε το µέλλον των παιδιών µας.

Μπορείτε να πάρετε τα χρήµατά µας και τις ζωές µας, αλλά όχι την ελευθερία µας». Πήγε στο κοινοβούλιο, περίµενε σ’ ένα από τα θεωρεία µέχρι να ανεβεί στο βήµα ο πρωθυπουργός κι έπεσε στο κενό από ύψος 7 µέτρων.


Γκεόργκε Ιαλοµιτιάνου. Ο υπουργός Οικονοµικών της Ρουµανίας λέει στην απεσταλµένη του Σπίγκελ ότι η περικοπή των µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων κατά 25%, η µείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 24% ήταν απαραίτητα µέτρα για την εξασφάλιση της οικονοµικής και επιχειρηµατικής σταθερότητας. Μιλώντας για την πράξη του Σοµπάρου, τονίζει ότι «αυτός δεν είναι ο .....κατάλληλος τρόπος να εκδηλώνει κάποιος τη δυσαρέσκειά του». 

εουγκεν Νικολαέσκου. Ο αντιπρόεδρος του κεντροδεξιού Εθνικού Φιλελεύθερου Κόµµατος της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Υγείας θα ήθελε η χώρα του να εφαρµόσει ένα πρόγραµµα λιτότητας από µόνη της, και όχι υπό την πίεση του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου. Το κόµµα του έχει ανάλογες θέσεις µε το κυβερνών συντηρητικό ∆ηµοκρατικό Φιλελεύθερο Κόµµα, αλλά συµµάχησε µε τους σοσιαλδηµοκράτες για να επιστρέψει στην εξουσία. «Ηταν φοβερό το πώς έπεσε ο Σοµπάρου, άνοιξε τα χέρια του σαν αεροπλάνο», θυµάται. «Από τότε, όποτε λαµβάνουµε µια απόφαση, σκεπτόµαστε τι θα έλεγε αυτός ο άνδρας». 

Μάριους Πέτκου. Ο επικεφαλής της ρουµανικής ΓΣΕΕ πιστεύει ότι «οι Ρουµάνοι θα έπρεπε να εκδηλώσουν εντονότερα τη δυσαρέσκειά τους, χωρίς τη βία που βλέπουµε στην Ελλάδα, αλλά µε µεγαλύτερο πάθος». Η χώρα του, σηµειώνει, χρησιµεύει ως εργαστήρι δοκιµής νεοφιλελεύθερων λύσεων, όπως η πλήρης απελευθέρωση της οικονοµίας και η ελαστικοποίηση της εργασίας. Ο ίδιος, πάντως, τελεί υπό δικαστική επιτήρηση εδώ κι έναν µήνα µε την κατηγορία ότι πήρε «µίζα» 40.000 δολαρίων. Κατηγορίες για διαφθορά έχουν απαγγελθεί εναντίον πολλών ακόµη νυν και πρώην υπουργών, δηµάρχων και άλλων στελεχών. 

Ιον τίριακ. Ο 72χρονος πρώην µάνατζερ του τενίστα Μπόρις Μπέκερ και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρουµανία επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα του από τη Γερµανία. Οπως λέει, τον χτύπησε κι αυτόν η κρίση. Πριν από τρία χρόνια, ήταν τρεις φορές πλουσιότερος. ∆εν παραπονιέται όµως. Τρώει τρεις φορές την ηµέρα και µπορεί να πληρώνει το καύσιµο για το αεροπλάνο του. 

∆εν είναι παράσταση, είναι αλήθεια. Ο Αντριάν Σοµπάρου επέζησε από την πτώση. Εχει µια λάµα από τιτάνιο στο κρανίο του, κουτσαίνει λίγο κι έχει χάσει την αίσθηση της όσφρησης. Ο 15χρονος γιος του, που πάσχει από αυτισµό και τα φάρµακα που παίρνει είναι όλο και πιο ακριβά, επαναλαµβάνει συνέχεια: «Θέλω να πάω στη Γερµανία».
LINK: http://diastaseis.blogspot.com
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου