Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Μια μικροσκοπικη χριστουγεννιάτικη κάρτα

Μια μικροσκοπική κάρτα, λίγο μεγαλύτερη από κεφάλι καρφίτσας, που χωράει πάνω σε ένα γραμματόσημο 8.276 φορές (!) δημιούργησαν με την βοήθεια της νανοτεχνολογίας, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Η κάρτα έχει μέγεθος 200x290 μικρόμετρα, απεικονίζει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και έχει χαραχθεί σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι γυαλί. Κατά τους δημιουργούς της μάλιστα μπορεί να χωρέσει πάνω σε μια συμβατική κάρτα χριστουγεννων εκατομμύρια φορές!

Η ομάδα των κατασκευαστών της, είπε στο BBC ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορέσει να χρησιμεύσει και στην δημιουργία τηλεοράσεων και φωτογραφικών μηχανών, διαφορετικών από αυτά που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κάμινγκ, ειδικός στην νανοτεχνολογία και μέλος της ομάδας, εξήγησε συγκεκριμένα πως......."επιλέξαμε να φτιάξουμε αυτή την χριστουγεννιάτικη κάρτα, ως ένα απλό και κατανοητό παράδειγμα του πόσο ακριβής είναι η νανοτεχνολογία. Για να κατασκευάσουμε την κάρτα χρειαστήκαμε μισή ώρα, και τον περισσότερο χρόνο αναλωθήκαμε στο σχέδιο του δέντρου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου