Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

"Μαύρος Σεπτέμβρης"

Το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου του 1972, όταν το Μόναχο υποδέχθηκε τους 20ούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οκτώ μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» μπήκαν στο ολυμπιακό χωριό του Μονάχου, υποδυόμενοι τους αθλητές, με τα όπλα τους κρυμμένα σε αθλητικές τσάντες.

Σκότωσαν δύο ισραηλινούς αθλητές και κρατώντας ομήρους άλλους εννέα απαίτησαν την απελευθέρωση 236 τρομοκρατών. Οι Ισραηλινοί αντέδρασαν άμεσα προτείνοντας την αποστολή ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών, προκειμένου να εξοντωθούν οι οκτώ Φενταγίν (Ανδρες έτοιμοι για θυσία) και να διασφαλισθεί η ακεραιότητα των ομήρων.

Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τις γερμανικές αρχές, που οδήγησαν τρομοκράτες και ομήρους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης όπου έλαβε χώρα η κορύφωση της τραγωδίας. Νεκροί πέντε Παλαιστίνιοι, ένας Γερμανός και όλοι οι ισραηλινοί όμηροι.
Τελικά το σύνολο των θυμάτων ανεβαίνει στους 18.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τους Αγώνες, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις από τις γερμανικές αρχές.
Μετά την απόφαση της μη οριστικής διακοπής των Αγώνων, η ΔΟΕ οργάνωσε μια επικήδεια τελετή στο Ολυμπιακό στάδιο στη μνήμη των θυμάτων, η οποία συγκέντρωσε 80.000 άτομα. Ο τότε πρόεδρος της  ΔΟΕ, Άβερι Μπρούνταζ είπε την ιστορική φράση: "The Games must go on" (οι Αγώνες πρέπει να συνεχιστούν).
Την επομένη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συνεχιστούν, με μικρότερο ενθουσιασμό από πριν.

Ο άνθρωπος που σχεδίασε τη θανατηφόρα επίθεση κατά των αθλητών του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου ήταν  Μοχάμεντ Νταούντ Οντε, πολεμικό ψευδώνυμο Αμπού Νταούντ, ο οποίος πέθανε στις 3 Ιουλίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου