Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ο πόλεμος κατά του καπνού και άλλες ιστορίες.


Αρχισε από χθες να ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους. Εξυπακούεται ότι ο νόμος θα τηρηθεί πιστώς, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη χώρα. Εκ παραλλήλου, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς με τα «δικαιώματα» των καπνιστών, αφού η άσκησή τους υπονομεύει τη δημόσια υγεία.

Βεβαίως, υπάρχει το ερώτημα, γιατί αφού ο καπνός είναι θανατηφόρος, δεν απαγορεύεται η παραγωγή και η εισαγωγή των προϊόντων του στην Ελλάδα – αλλά προφανώς μία τέτοια απόφαση θα έθιγε την επιχειρηματικότητα και το εμπόριο, και αυτό είναι αντίθετο προς τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Ορθώς, λοιπόν, εισήχθη ο νόμος και ορθώς εφαρμόζεται. Αλλά για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, η απαγόρευση του καπνίσματος ας μη θεωρηθεί βήμα εκσυγχρονισμού που επιβάλλεται στην καθ’ ημάς Ανατολή, από τη Δύση, είκοσι και πλέον έτη από την αντικαπνική εκστρατεία, που άρχισε από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ο πρώτος, λοιπόν, ηγέτης που εθέσπισε νόμο απαγορεύσεως του καπνίσματος ήταν ο Σουλτάνος Μουράτ Δ΄, γιος του Σουλτάνου Αχμέτ Ι΄ και της K?em, της ισχυρότερης γυναίκας στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ελληνικής καταγωγής, κόρης παπά από την Τήνο, που είχε βαπτισθεί Αναστασία πριν απαχθεί από δουλέμπορους και καταλήξει τελικώς στο αυτοκρατορικό Χαρέμι.

Ο Μουράτ Δ΄, που βασίλευσε από το 1623 έως το 1640, θηριώδης σε δύναμη και παροιμιώδης για τη σκληρότητά του, απαγόρευσε το κάπνισμα και το ποτό σε όλη την Αυτοκρατορία του, αν και ο ίδιος ήταν και πότης και καπνιστής. Η ποινή που είχε ορίσει για τους καταπατητές του νόμου ήταν ο θάνατος και ο ίδιος περιδιάβαζε τη νύχτα στην πόλη μεταμφιεσμένος για να εντοπίσει παραβάτες, που εθανάτωνε ο ίδιος επί τόπου.

Ο εν λόγω Σουλτάνος πέθανε από κίρρωση του ήπατος σε ηλικία 27 ετών και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Ιμπραήμ Α΄, οπότε και σταμάτησε ο πόλεμος εναντίον του καπνού και του αλκοόλ. Το ενδιαφέρον του νέου Σουλτάνου απορροφούσαν κατ’ αποκλειστικότητα οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι υπέρβαρες. Σε μια κρίση ζήλιας διέταξε να πνίξουν όλες τις γυναίκες του Χαρεμιού του στον Βόσπορο. Κάποια διέφυγε από τον σάκο όπου την είχαν κλείσει, διασώθηκε από τους ναύτες ενός γαλλικού πλοίου, που διέπλεε τον Βόσπορο, και κατέληξε στο Παρίσι, όπου είχε να διηγηθεί πολλά για τους Σουλτάνους Μουράτ Δ΄ και Ιμπραήμ Α΄.
Του Κωστα Ιορδανιδη-kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου