Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Καλό μήνα....

Ο Σεπτέμβριος, ή Σεπτέμβρης, είναι ο ένατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες, είναι δε ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου.
Ως Αττικός μήνας λεγόταν ΒΟΗΔΡΟΜΙΩΝ (15 Σεπτεμβρίου - 13 Οκτωβρίου).
Ο Σεπτέμβριος πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη Septem (επτά). Ήταν ο έβδομος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου, γιατί ο χρόνος τότε άρχιζε από το μήνα Μάρτιο.
Η 1η Σεπτεμβρίου ορίστηκε το 313 μ.Χ. ως αρχή των θρησκευτικών δεκαπεντάχρονων περιόδων της λεγόμενης Ινδίκτου. Τις Ινδικτιώνες τις καθιέρωσαν οι Άγιοι Πατέρες, επηρεασμένοι από τους Ρωμαίους, για φορολογικούς κυρίως σκοπούς.
Στο λαϊκό καλαντάρι, η πιο γνωστή ονομασία του είναι «τρυγητής», αφού κατά το μήνα αυτό γίνεται η συγκομιδή των σταφυλιών από τα αμπέλια, ενώ η παροιμία «θέρος, τρύγος, πόλεμος» αντικατοπτρίζει την πυρετώδη προετοιμασία των αγροτών για τον τρύγο , όσο και για την μετέπειτα επεξεργασία των σταφυλιών.
Άλλη ονομασία του είναι «σποριάς» γιατί κατά το μήνα αυτό αρχίζει το όργωμα και η σπορά των χωραφιών. Γι’ αυτό άλλωστε την 1η Σεπτεμβρίου οι αγρότες πηγαίνουν στην εκκλησία σπόρους που πρόκειται να σπείρουν, για να τους ευλογήσει ο παπάς!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου