Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τομάζο Τζιοβάνι Αλμπινόνι

Τομάζο Τζιοβάνι Αλμπινόνι. Ιταλός συνθέτης της μπαρόκ μουσικής, του οποίου το έργο, κατά το μεγαλύτερο μέρος, καταλαμβάνεται από όπερες, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστά και τα κονσέρτα για όμποε που συνέθεσε. Η οργανική μουσική του, θεωρείται πως επηρέασε το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο οποίος έζησε την ίδια περίοδο με τον Αλμπινόνι.

Για την ζωή του Αλμπινόνι δεν διατίθενται πολλές πληροφορίες. Γεννήθηκε στη Βενετία στις 8 Ιουνίου 1671 και υπήρξε γιος του εύπορου εμπόρου και ευγενή Αντόνιο Αλμπινόνι. Σπούδασε βιολί και τραγούδι ενώ η πρώτη του όπερα (Zenobia, regina de Palmireni) ολοκληρώθηκε στη Βενετία το 1694, μαζί με μία συλλογή από δώδεκα σονάτες.
Μέχρι το θάνατο του πατέρα του (1709), καλλιέργησε την κλίση του στη μουσική, ενώ αργότερα κατάφερε να εξελιχθεί σε επαγγελματία μουσικό, αφήνοντας την οικογενειακή επιχείρηση στους μικρότερους σε ηλικία αδελφούς του.


Ο Αλμπινόνι, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του…έμεινε στη Βενετία, ωστόσο καταγράφονται ταξίδια του, κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη. Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1720, δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή του ή την μουσική του παραγωγή. 
Πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 1751 στη Βενετία.

Στην εποχή του, ο Αλμπινόνι απέκτησε φήμη ως συνθέτης της όπερας. 
Εκτιμάται πως ολοκλήρωσε περίπου ογδόντα όπερες, αρκετές από τις οποίες παρουσιάστηκαν σε διάφορες πόλεις, όπως το Μόναχο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των έργων του δεν σώζεται, καθώς ή δεν τυπώθηκε στην εποχή του ή καταστράφηκε, σε αντίθεση με συνολικά δέκα συλλογές με οργανικά έργα του, για τα οποία είναι γνωστός σήμερα (Op.1 - Op.10). 
Εκείνο το οποίο διαφαίνεται είναι το ότι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο όργανο του όμποε και θεωρείται ο πρώτος Ιταλός που συνέθεσε κονσέρτα για το όργανο αυτό.
Το πιο γνωστό από τα έργα του είναι το "Αdagio σε σολ μινόρε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου