Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Κλιματική αλλαγή και τιμές των τροφίμων

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες οι τιμές να αυξηθούν κατά 20%.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που υποστηρίζει ότι η μείωση της παραγωγής δεν οφείλεται στις αλλαγές των βροχοπτώσεων αλλά στο γεγονός ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες προκαλούν αφυδάτωση, εμποδίζουν τη γονιμοποίηση με γύρη και επιβραδύνουν τη φωτοσύνθεση.

Όπως δήλωσε ο κ. Lester Brown, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Earth Policy», που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «βρισκόμαστε σε οριακό σημείο».

«Η γεωργία, όπως την ξέρουμε σήμερα, εξελίχθηκε τα περασμένα 11.000 χρόνια σε σταθερό κλίμα, ωστόσο αυτό το κλιματικό σύστημα δεν υπάρχει πια».


«Η προσαρμογή είναι δύσκολη γιατί οι πληροφορίες μας για τις μελλοντικές εξελίξεις δεν είναι αρκετές ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις. Οπότε απλά συνεχίζουμε, ελπίζοντας......για το καλύτερο», τόνισε ο κ. Brown.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η δουλειά τους δείχνει πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν τρόποι για την προσαρμογή της γεωργίας σε θερμότερο κλίμα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η παραγωγή τροφίμων θα είναι αναλογική με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Αυτό είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Wolfram Schlenker, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Αν συνεχίσουμε να έχουμε τις ίδιες ποικιλίες σπόρων και η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται, τότε οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κι άλλο. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε ο ερευνητής.
 econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου