Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Στην ηλεκτρονική αγκαλιά της Ηπιόνης

Λογισμικό διαχείρισης του σωματικού και ψυχολογικού πόνου μέσω υπολογιστή δημιούργησαν επιστήμονες του ΑΠΘ. Απαλύνει τους χρόνιους πόνους καρκινοπαθών, πόνους εγχειρήσεων, πόνους από ατυχήματα, μέχρι και ωδίνες τοκετού.

Η ομάδα του ΑΠΘ κατέλαβε την πρώτη θέση σε πανελλαδικό διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft, στη Νέα Υόρκη (8-14/7).

Ονομάστηκε «Epione», από τη σύζυγο του Ασκληπιού, Ηπιόνη, που λατρευόταν ως αυτή που απάλυνε τον πόνο. Σύμφωνα με το συντονιστή της ομάδας, αναπληρωτή καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, το κόστος δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ.


Ο υπολογιστής μεταφέρει με κάμερες στο λογισμικό τις εικόνες του προσώπου, στέλνει με bluetooth ηλεκτρικές διεγέρσεις στον εγκέφαλο, που μπλοκάρουν τα σήματα πόνου και τον βοηθούν να εκκρίνει τις φυσικές ενδορφίνες που δημιουργούν αίσθηση ευφορίας. Αλλος τρόπος είναι η απόσπαση της προσοχής με… την ψευδαίσθηση της «ηλεκτρονικής αγκαλιάς», μέσα από έναν τρισδιάστατο χώρο, όπου ο χρήστης τοποθετεί αγαπημένα πρόσωπα, δημιουργεί εικόνες με αγαπημένα μέρη και ακούει μουσική της αρεσκείας του. Ετσι δέχεται οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή του.

Την ομάδα αποτελούν οι απόφοιτοι του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κ. Βρένας, Στ. Γεωργούλης, Στ. Ελευθεριάδης και Δ. Τζιώνας.

ΠΗΓΗ :www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου