Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η πυξίδα μέσα σου

old-boy.blogspot.com
Ας πάρουμε την αρνητική εκδοχή: στα χρόνια που έρχονται αποδεικνύεται πως η Αιγυπτιακή Επανάσταση ήταν ένα γεγονός με ολέθριες συνέπειες. Οδηγεί σε μια σειρά από εξελίξεις που φέρνουν τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Μεγάλη Παγκόσμια Χούντα, τον Αρμαγεδδώνα, την καταστροφή του ηλιακού συστήματος.

Και πάλι αυτό δεν θα αναιρεί την ανεπανάληπτη δύναμη και τη συγκλονιστική ομορφιά αυτού που συμβαίνει εδώ και 18 ημέρες στην Αίγυπτο, δεν θα αναιρεί πως ο Αιγυπτιακός λαός είναι αυτά τα λεπτά και αυτές τις ώρες λυτρωμένος και ελεύθερος.

Η ελευθερία είναι πρώτα απ' όλα εσωτερική αρετή. Η ελευθερία δεν έρχεται τώρα που παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ, αλλά τότε που κατέβηκες στο δρόμο με κίνδυνο για τη ζωή σου, τότε που οι δίπλα σου έχασαν τη ζωή τους κι εσύ συνέχισες να κατεβαίνεις και την επόμενη και την μεθεπόμενη.

Μπορεί να είναι αλήθεια ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάζουν για να παραμένουν ίδια, αλλά ο αφόρητα απαισιόδοξος σχετικισμός αυτής της πρότασης, μπορεί να αναιρεθεί επίσης σχετικιστικά: ναι, αλλά καμιά φορά τα πράγματα αλλάζουν και στα αλήθεια.


Χαώδεις πράγματι οι διαφορές μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας σε επίπεδο πολιτεύματος. Ωστόσο μια.....επίφαση δημοκρατίας -έστω με ένα σωρό αστερίσκους που εδώ δεν ισχύουν- την είχαν. Και τα όρια μεταξύ επανάστασης και ανομίας είναι τελικά ποσοτικά. Όταν αντιδρούν λίγοι έχουμε ανομία. Όταν αντιδρούν πολλοί, πάρα πολλοί, έχει έρθει η ώρα για μια νέα νομιμότητα. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν συγκρίνω άμεσα καταστάσεις, δεν συγκρίνω ανθρώπους που στέναζαν και τα ρίσκαραν όλα για να ελευθερωθούν, με ανθρώπους που ζορίζονται και ρισκάρουν λίγα χωρίς να ξέρουν τι ζητάνε τελικά να αλλάξει. Και ίσως η βασικότερη διαφορά είναι αυτή: πως οι Αιγύπτιοι δεν άντεχαν άλλο την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, ενώ εδώ η υπάρχουσα τάξη πραγμάτων μας άρεσε και μας βόλευε μέχρι που ήρθε η οικονομική σφαλιάρα.
Από την προεπαναστατική ψευδεπίγραφη δημοκρατία της Αιγύπτου απέχουμε πολύ. Αλλά αρχίζουμε να απέχουμε ολοένα και περισσότερο και από μια δημοκρατία νομιμοποιημένη στη συνείδησή μας, καθώς τόσο οι θεσμικοί όσο και οι ουσιαστικοί αστερίσκοι πληθαίνουν πάνω στο σώμα της.

Με πιο απλές κουβέντες είναι το εκατομμύριο μάρκα προς τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, είναι το ότι η εξεταστική δεν έψαξε τους λογαριασμούς των κομμάτων που αποσταθεροποιεί το πολίτευμα πολύ περισσότερο από την ανομία της μη πληρωμής των διοδίων (έναντι της νομιμότητας των λεόντειων συμβάσεων με τις κατασκευαστικές), της μη πληρωμής των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες (έναντι της νομιμότητας της αύξησής τους κατά 40%), της αντίδρασης των κατοίκων της Κερατέας για τα σκουπίδια (έναντι της νομιμότητας της καταστολής της).

Εν πάση περιπτώσει στις αρχές του 2011 μια επανάσταση ξεκίνησε, φούντωσε και απέδωσε καρπούς. Όπως και αν αποδειχτούν αυτοί στο μέλλον, σήμερα είναι μια μέρα θριάμβου για τη δημοκρατία. Την αληθινή δημοκρατία. Που καμιά φορά διεκδικείται και κατακτιέται ανόμως. Γιατί σαν την ελευθερία έτσι και η νομιμότητα ποτέ δεν είναι τελειωμένη υπόθεση, αλλά βρίσκεται πάντα σε διάλογο με τη δικαιϊκή πυξίδα που έχει κάθε άνθρωπος μέσα του. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λόγο υπέρ της δημοκρατίας, αλλά λόγο καθεστωτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου