Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Το Τσερνομπίλ του Αμαζονίου

Χρειάζονται δεκαετίες μέχρι παρόμοιες υποθέσεις να φτάσουν στα δικαστήρια. Και αν ο εναγόμενος είναι μια από τις ισχυρότερες πολυεθνικές του πλανήτη, η ετυμηγορία είναι σχεδόν πάντοτε σκανδαλωδώς επιεικής. Πέρσι, για παράδειγμα, η ινδική δικαιοσύνη συμπεριφέρθηκε "με το γάντι" στα διευθυντικά στελέχη της Union Carbide για την τραγωδία στο Μποπάλ που το 1984 στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες άτομα. Ευτυχώς, η δικαιοσύνη του Εκουαδόρ δεν φάνηκε το ίδιο μεγαλόψυχη με τον πετρελαϊκό κολοσσό Chevron.

Το δικαστήριο της πόλης Λάγκο Αγκριο επέβαλε την Τρίτη πρόστιμο ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία συν 900 εκατομμύρια δολάρια για επανορθώσεις στα θύματα ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα του περασμένου αιώνα. Το πρόστιμο είναι το υψηλότερο που έχει επιδικαστεί ποτέ σε ανάλογη περίπτωση.


Ο αγώνας για δικαίωση 30.000 κατοίκων του Εκουαδόρ ξεκίνησε........στα αμερικανικά δικαστήρια τη δεκαετία του 1990. Οι ενάγοντες κατηγορούσαν την Texaco, η οποία το 2001 συγχωνεύτηκε με τη Chevron ότι στο διάστημα 1972-1992 έριξε 68 δισεκατομμύρια λίτρα τοξικών αποβλήτων σε παραπόταμους του Αμαζονίου.

Τα απόβλητα αφάνισαν τη ζωή σε ένα τεράστιο τμήμα του βόρειου Εκουαδόρ. Κατέστρεψαν καλλιέργειες και βλάστηση, σκότωσαν οικόσιτα ζώα και προκάλεσαν δραματική αύξηση στα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των κατοίκων - τουλάχιστον 1.400 θάνατοι, σύμφωνα με τα πορίσματα ειδικών επιτροπών. Η έκταση της καταστροφής ήταν τέτοια ώστε πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις να μιλούν για "Τσερνομπίλ του Αμαζονίου".

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν τον αγώνα των ιθαγενών του Αμαζονίου κάνουν λόγο για μια απόφαση-σταθμό, που ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες αγωγές σε σχέση με τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών στη Λατινική Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό είναι κάτι που φυσικά το γνωρίζει και η Chevron η οποία πέρασε ήδη στην αντεπίθεση. Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τη δικαιοσύνη του Εκουαδόρ "διεφθαρμένη" και υποστηρίζει ότι η αγωγή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο "σχέδιο εκβιασμού" σε βάρος της εταιρίας .

Η Chevron έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από το Εκουαδόρ και δεν διαθέτει πια περιουσιακά στοιχεία στη χώρα. Αν επομένως οι ενάγοντες θέλουν να λάβουν τις αποζημιώσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τη δικαστική μάχη σε δικαστήρια του εξωτερικού. Και οι πρώτες ενδείξεις είναι μάλλον αποθαρρυντικές, αφού το... αδιάφθορο δικαστικό σύστημα της Νέας Υόρκης απαγόρευσε προληπτικά κάθε προσπάθεια να κατασχεθεί περιουσία της Chevron με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για τη διεθνή οικονομία. Πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει τελικά ένα δικαστήριο σε μια μικρή μεθοριακή πόλη του Εκουαδόρ.
ΠΗΓΗ:avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου