Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μουσικές Ιστορίες με Χριστουγιεννιάτικο Χρώμα

Του ΧΑΡΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
Οι Βρετανοί το έχουν παράδοση κάθε χρόνο να στοιχηματίζουν για το πιο τραγούδι θα είναι Νο 1 την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Φέτος κονταροχτυπήθηκαν οι χιπ-χόπερς Black Eyed Peas, η 10χρονη Willow (κόρη του ηθοποιού Will Smith) και η κοπέλα από τα Μπαρμπάντος, Rihanna, με δύο μάλιστα τραγούδια.

Στο Νο 1 όμως από το πουθενά ανέβηκε ο 27χρονος νικητής του Χ-Factor 2010, Matt Cradle, με το «When we collide», πουλώντας 439.000 δίσκους σε 6 μέρες!

* Οι Beatles είναι οι μόνοι που ήταν για 4 χρόνια τα Χριστούγεννα στο Νο 1 της Βρετανίας. Το 1963 «Ι Want to Hold your Hand», το 1964 «Ι Feel Fine», το 1965 «Day Tripper / We Can Work it Out» και το 1967 «Hello Goodbye».


* Το «White Christmas» είναι το πιο εμπορικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών. Το έγραψε ο Irvin Berlin το 1940. Ακούστηκε για 1η φορά στο ραδιοφωνικό σόου του NBC, ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1941, και το ηχογράφησε σε δίσκο 78 στροφών ο Bing Crosby στις 29 Μαΐου 1942. Οι πωλήσεις του ξεπερνούν τις.......50.000.000 κόπιες.

* Στις 22/11/1963 κυκλοφόρησε το «Α Christmas Gift for you from Philles records» σε παραγωγή του Phil Spector. Θεωρείται το καλύτερο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ όλων των εποχών. Η τιμή του ξεπερνά τα 500 δολ. Κατά σύμπτωση, ήταν η μέρα που δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι.

* Για κάθε χρόνο της καριέρας τους (1963-1969), οι Beatles ηχογραφούσαν σε flexi-disc χριστουγεννιάτικα μηνύματα, παντομίμες, σκετς, αστεία, ευχαριστίες, μόνο για τα μέλη του φαν κλαμπ τους. Οι κάτοχοί τους σήμερα έχουν μια μικρή περιουσία...

* Τον Αύγουστο του 2004, μια χριστουγεννιάτικη κάρτα που έφτιαξε ο Kurt Cobain των Nirvana στα 6 του, πουλήθηκε σε δημοπρασία στην Καλιφόρνια για 16.200 δολάρια.

* Ο Jack και η Meg White των White Stripes απέρριψαν προσφορά 1.000.000 δολ. της Gap για να πρωταγωνιστήσουν στην τηλεοπτική τους καμπάνια τα Χριστούγεννα του 2002.

* Ο Jimi Hendrix δεν έγραψε ποτέ χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Ντύθηκε, όμως, Αϊ-Βασίλης και φωτογραφήθηκε από τον Deziider Hoffmann για τις ανάγκες της προώθησης του νέου του δίσκου «Axis bold as love», Δεκέμβριο του 1967.

* Οι REM διασκεύασαν κάποια κλασικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια για το φαν-κλαμπ τους. Ανάμεσά τους τα: «Good King Wenceslas» (1989), «Silver Bells» (1993) και το κάντρι «Ghost Reindeer in the Sky» (1991).

* Το «Feliz Navidad», που συνέθεσε το 1970 ο Πορτορικανός Jose Feliciano, είναι το πιο γνωστό ισπανόφωνο χριστουγεννιάτικο τραγούδι.

* «Προσπάθησα να μπω στο πνεύμα των Χριστουγέννων βάφοντας το δένδρο μαύρο, αλλά μάλλον δεν ήταν μια καλή ιδέα, αφού δεν με έκανε ευτυχισμένο». Λόγια του εκκεντρικού Marilyn Mason.

* Ο Mike Oldfield έκανε αίσθηση το 1975 με την ινστρουμένταλ έκδοση του «In Dulci Jubilo», παραδοσιακού χριστιανικού άσματος που τους στίχους είχε γράψει ο Γερμανός μυστικιστής Heinrich Seuse το... 1328!

* Για να βοηθήσουν τα παιδιά της Αιθιοπίας, ο Bob Geldof κι ο Midge Ure δημιούργησαν ένα σούπερ γκρουπ 45 καλλιτεχνών, τους Band Aid, και στις 24/11/1984 ηχογράφησαν το «Do they know it's Christmas?». Το εξώφυλλο δημιούργησε ο Sir Peter Blake (διάσημος από το «Sgt Peppers» των Beatles) και οι πωλήσεις έφτασαν τα 3.510.000 αντίτυπα.

* «Τα Χριστούγεννα ήταν η αγαπημένη μου περίοδος όταν ήμουν παιδί. Το να έχεις δημιουργήσει κάτι, το οποίο έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου σαν μέρος των Χριστουγέννων, είναι ένα απίθανο συναίσθημα». Ο μπασίστας Greg Lake (King Crimson / ELP) για το κλασικό του «Ι Believe in Father Christmas» σε στίχους Pete Sinfield το 1975.

* «Αποφασίσαμε με τους Wizzard να ηχογραφήσουμε μυστικά ένα rock'n'roll χριστουγεννιάτικο τραγούδι ("Ι wish it could be Christmas everyday") επειδή ήταν εκτός μόδας για χρόνια. Αλλά την ίδια ιδέα είχαν και οι Slade ("Merry xmas everybody")!», δήλωσε το 1973 ο Roy Wood. Οι Slade έπιασαν κορυφή, οι Wizzard λίγο πιο κάτω. Αμφότερα τα τραγούδια παραμένουν κλασικά.
<object width="330" height="230">
* Ο πρώην μάρτυρας του Ιεχωβά, Michael Jackson, που αλλαξοπίστησε το 1987, άρχισε να γιορτάζει τα Χριστούγεννα από το 1993.

* Κάποιοι καλλιτέχνες την είδαν διαφορετικά αυτή την εποχή μέσα από τους τίτλους των τραγουδιών τους, όπως π.χ.: AC/DC - «Mistress for Christmas», Beach Boys - «Melekalikimaka», James Brown - «Santa Claus go straight to the Ghetto», Nat King Cole - «All Ι want for Christmas is my 2 front teeth», Spinal Tap - «Christmas with the devil»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου