Πέρα από το μήνυμά της, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς δε συνοδεύεται και από τους καλύτερους οιωνούς. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που είδε το φως της δημοσιότητας, το 50% των πολιτών πιστεύει πως οι κυβερνήσεις είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα οικονομικής διαπλοκής.
Ένας στους τέσσερις μάλιστα δήλωσε ότι αναγκάστηκε να δωροδοκήσει μέσα στον περασμένο χρόνο· με την αστυνομία να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των «παραληπτών».
Ένα 20% των δωροδοκιών είχε ως αποδέκτες διοικητικές υπηρεσίες μητρώου και αδειοδοτήσεων ενώ το 14% «εστάλη» προς δικαστικούς λειτουργούς. Στην κορυφή της διαφθοράς φιγουράρουν τα πολιτικά κόμματα αποδεικνύοντας την έκπτωσή τους ως θεσμοί του πολιτικού συστήματος. Στο βαρόμετρο της Διεθνούς Διαφάνειας έξι χρόνια πριν (2004) το 71% θεωρούσε τα κόμματα φορείς διαφθοράς· το 2010 το ίδιο ποσοστό ανέβηκε κατά 9%. Η «απαισιόδοξη» εικόνα που συντίθεται, φαίνεται και από το ότι.....ο 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα του γίνεται ολοένα και πιο διεφθαρμένη.
Η Διεθνής Διαφάνεια «τοποθέτησε» το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία, το Ιράκ και την Ινδία στις χώρες που χτυπάνε «κόκκινο» με την Κίνα, τη Ρωσία και αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής να ακολουθούν.
Την ίδια στιγμή, από δημοσκόπηση του BBC προκύπτει ότι το ζήτημα που συζητάται περισσότερο στον κόσμο είναι η διαφθορά. Περίπου ένα πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι έχει συζητήσει σχετικώς για τη διαφθορά τον τελευταίο μήνα, περισσότερο και από το κλίμα, την φτώχεια, την ανεργία καθώς και την αύξηση των ενεργειακών αναγκών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου