Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η χολέρα έφερε την εξέγερση

Στην πρωτεύουσα Πορτ-οΠρενς εξαπλώθηκε η «φωτιά» της εξέγερσης με αφορμή τη φονική επιδημία χολέρας που πλήττει την ισοπεδωμένη από τους σεισμούς Αϊτή. 

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν όταν εκατοντάδες νεαροί επιτέθηκαν σε κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών και έστησαν οδοφράγματα φωνάζοντας συνθήματα κατά της Δύσης, την οποία καταγγέλλουν ότι « έφερε την αρρώστια στο νησί».Κυανόκρανοι και αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. 

Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και επιτέθηκαν κατά οχημάτων με ξένες πινακίδες, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο αντίδρασης των αρχών της χώρας απέναντι στην επιδημία χολέρας. Επιτέθηκαν μάλιστα σε περίπου δέκα στρατιώτες της αποστολής του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση στην Αϊτή (ΜΙΝUSΤΑΗ) που βρίσκονταν στο πίσω μέρος κλειστού φορτηγού. Ενας από τους στρατιώτες έπεσε από το φορτηγό, αλλά κατάφερε να ανέβει ξανά σε αυτό, ενώ το πλήθος πλησίαζε εξαγριωμένο με προφανή την πρόθεση να τον λιντσάρει. Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Μας κόλλησε χολέρα η ΜΙΝUSΤΑΗ» και «ΜΙΝUSΤΑΗ έξω από τη χώρα!». Οι βίαιες συγκρούσεις έρχονται μόλις μερικές ημέρες πριν........από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην Αϊτή, στις 28 Νοεμβρίου. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της αϊτινής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι τα επεισόδια έχουν πολιτικό κίνητρο, κατηγορώντας απροσδιόριστες ομάδες ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να παρακωλύσουν την εκλογική διαδικασία. 


Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη ασφαλείας στην Αϊτή τα τελευταία έξι χρόνια και η δυσαρέσκεια των κατοίκων απέναντί τους ήταν μεγάλη ήδη πριν ξεσπάσει η επιδημία. Η χολέρα έχει πλήξει και τις δέκα επαρχίες της χώρας, ενώ 38 από τους θανάτους που έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα σημειώθηκαν στην εξαθλιωμένη συνοικία Σιτέ Σολέι. 

Το Κέντρο για τον Ελεγχο των Ασθενειών (CDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει ότι η εξέλιξη της ασθένειας στην Αϊτή είναι «δύσκολο να προβλεφθεί», καθώς πρόκειται για το πρώτο ξέσπασμα χολέρας στη χώρα για περισσότερο από έναν αιώνα. «Ο πληθυσμός της Αϊτής δεν παρουσιάζει προϋπάρχουσα ανοσία στη χολέρα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες στη χώρα ευνοούν τη συνεχή μετάδοσή της» είπε. Σύμφωνα με το CDC, περίπου 1,3 εκατομμύρια Αϊτινοί συνεχίζουν να ζουν σε καταυλισμούς μετά τον φονικό σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας. Η χολέρα προκαλεί διάρροια, εμετούς και αφυδάτωση. Αν δεν αντιμετωπιστεί με ενυδάτωση και αντιβιοτικά μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Οι αναταραχές για την επιδημία χολέρας, η οποία μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.100 ανθρώπους στην Αϊτή, διογκώθηκαν από την ευρύτατα διαδεδομένη φήμη ότι «υπεύθυνοι για τη μετάδοσή της είναι οι κυανόκρανοι από το Νεπάλ». Παρ΄ ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα καθαριότητας και μολυσμένου πόσιμου νερού, συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση της ασθένειας, ειδικοί σε θέματα υγείας υποστηρίζουν ότι το «σενάριο» για το Νεπάλ είναι μια υπολογίσιμη πιθανότητα. Και αυτό διότι η χολέρα είναι ενδημική στην ασιατική χώρα και πριν από την αποστολή στρατιωτών στην Αϊτή είχε σημειωθεί ξέσπασμα της ασθένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου