Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Πλανήτης από άλλο Γαλαξία

Τον πρώτο πλανήτη από άλλον γαλαξία εντόπισε τηλεσκόπιο στη Χιλή. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας στο Παρατηρητήριο La Silla της Χιλής ανακάλυψαν τον πλανήτη με κωδική ονομασία ΗΙΡ 13044b, ο οποίος δεν είναι προϊόν του δικού μας γαλαξία, του "Milky Way".

Το ηλιακό σύστημα, στο οποίο ανήκει, βρισκόταν σε έναν μικρό γειτονικό γαλαξία, με τον οποίο ο δικό μας γαλαξίας ήρθε σε επαφή και μέσω της κοσμικής διαδικασίας, που είναι γνωστή ως "γαλαξιακός κανιβαλισμός", συγχωνεύτηκαν πριν από 6 με 9 δισ. έτη. Ο πλανήτης απέχει 2.000 έτη φωτός από τη Γη και τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν τον Δία, ενώ βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο και ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 16 ημέρες.

Το εν λόγω άστρο ανήκει στην κατηγορία των "κόκκινων γιγάντων", βρίσκεται δηλαδή ένα στάδιο πριν από το τελευταίο της ζωής του, αφού έχει διασταλεί έχοντας καταναλώσει πια τα καύσιμά του, ενώ οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι έχει "καταβροχθίσει" και κάποιους από τους πλανήτες του.

Η σημασία αυτής της ανακάλυψης, πέρα από την πρωτιά, έγκειται και στο ότι η Γη μας θα έχει κάποτε την ίδια κατάληξη, αφού αναπόφευκτα ο Ηλιος θα εξελιχτεί κάποια στιγμή σε "κόκκινο γίγαντα".

Παρόλο που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 500 εξωπλανήτες, όλοι προέρχονταν από τον δικό μας γαλαξία, σε αντίθεση με την "ξένη" προέλευση του ΗΙΡ 13044b.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου