Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Φωνές νερού μυριάδες

Εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση γίνεται γιορτή.

Την οργανώνει (από σήμερα μέχρι την Κυριακή) η γενική διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε 150 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία όλης της επικράτειας. Θα ανοίξουν οι χώροι στο κοινό (είσοδος δωρεάν) με μια σειρά από εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Γιατί το φετινό θέμα του ετήσιου εορτασμού του ΥΠΠΟΤ για το περιβάλλον και τον πολιτισμό είναι «Φωνές νερού μυριάδες».


Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και αναφέρεται στην ποικιλία τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου όσο και της καλλιτεχνικής έμπνευσης. Το λογότυπο του εορτασμού αποτελεί μια σύνθεση από απλοποιημένα ιδεογράμματα και σύμβολα αρχαίων γραφών της Μεσογείου, που δηλώνουν....το νερό, τη γη και τον ήλιο. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους επισκέπτες να εντοπίσουν τα επιλεγμένα έργα στις προθήκες των μουσείων, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.

Την εναρκτήρια εκδήλωση έχει αναλάβει η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, που θα παρουσιάσει στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών το δρώμενο «Η Μνημοσύνη». Το νερό, που ρέει στον χώρο μέχρι σήμερα, εξυπηρέτησε τις ανάγκες της αρχαίας πόλης και των κατοίκων της. Αδιάψευστοι μάρτυρες, η μαρμάρινη κρήνη, οι βεσπασιανές (τουαλέτες) και το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, γνωστό και ως «ο Πύργος των Ανέμων». Το δρώμενο αρχίζει με αναφορά στον Ορφικό Υμνο της Μνημοσύνης και κλείνει με μια νύξη στη σκέψη του σύγχρονου φιλοσόφου Γκαστόν Μπασελάρ, στο έργο του «Το νερό και τα όνειρα».

* Ολες οι εκδηλώσεις στο www.culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου