Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Πολεμικό Οπλο ο Βιασμός...

Ο βιασμός και άλλες μορφές βίας με βάση το φύλο χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως πολεμικά όπλα, επηρεάζοντας μάλιστα την έκβαση των συρράξεων, καταγγέλλει σε έκθεσή του το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA). Μοναδική απάντηση είναι η ενίσχυση των γυναικών.

«Οι γυναίκες πολεμούν σπανίως, αλλά πάρα πολύ συχνά υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες των πολέμων. Οι διάφορες μορφές βίας ανάμεσά τους και ο βιασμός, αποτελούν ειδεχθές πολεμικό όπλο που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο», τόνισε η Θοράγια Αχμέντ Ομπάιντ, διευθύντρια του Ταμείου.

Οι συγκρούσεις και ο πόλεμος έχουν να κάνουν, όπως η ίδια πρόσθεσε, όλο και λιγότερο με παραδοσιακά μέτωπα και εθνικά σύνορα και σχετίζονται κυρίως με «μαχητές που αγωνίζονται να αναλάβουν τον έλεγχο στο εσωτερικό μιας χώρας και κάνουν χρήση οποιουδήποτε μέσου προκειμένου να λυγίσουν τη θέληση των πολιτών».


Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της UNFPA συμπίπτει με τα δέκα χρόνια από την υιοθέτηση της απόφασης 1325 από το Συμβούλιο Ασφαλείας που καταδικάζει τη βία σε βάρος των γυναικών. Στις 31 Οκτωβρίου του 2000 με την απόφασή του αυτή ζητούσε την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών, με μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην πολιτική και την οικοδόμηση της ειρήνης και αναγνώριζε ότι γυναίκες και παιδιά είναι οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται βαρύτερα κατά....τις ένοπλες συγκρούσεις.

Ανοικοδόμηση και ισότητα

Αν λοιπόν συρράξεις και καταστροφές επιδεινώνουν τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, «η ανοικοδόμηση στη συνέχεια προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεραστούν οι ανισότητες, να διασφαλιστεί ισότιμη δικαστική προστασία και δημιουργία του αναγκαίου χώρου για μια θετική αλλαγή», επισημαίνει η Αχμέντ Ομπάιντ.

Η έκθεση αυτή έρχεται επίσης σε μια στιγμή που δεν έχει καθίσει... η σκόνη των αντιδράσεων μετά τις νέες αποκαλύψεις για τους μαζικούς βιασμούς γυναικών και κοριτσιών στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Η σύνταξή της βασίζεται σε μαρτυρίες ατόμων που επλήγησαν από συρράξεις ή και φυσικές καταστροφές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αϊτή, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Λιβερία, το Ανατολικό Τιμόρ, την Ουγκάντα και τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Για τις γυναίκες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, μια πολυπροβεβλημένη απόδοση δικαιοσύνης μπορεί να είναι χειρότερη από τη μη απόδοσή της. Είναι ένας διαρκής τρόμος», είπε χαρακτηριστικά η Μάργκοτ Βάλστρομ, εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στις συρράξεις.

Δεκαπέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία πολλές γυναίκες-θύματα βιασμού φοβούνται περισσότερο μήπως το πρόβλημά τους δημοσιοποιηθεί και δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κοινωνική απόρριψη. «Πρώτη προτεραιότητα είναι ο αγώνας κατά του φαύλου κύκλου της ατιμωρησίας», τόνισε η κυρία Βάλστρομ.
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου