Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Άνθρωποι και αριθμοί

Σοβαρότατα ερωτήματα αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών εγείρει η πρωτοβουλία που προωθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία της "Κάρτας του Πολίτη", με την οποία θα εκτελούνται από τα τέλη του 2011 όλες οι συναλλαγές με το κράτος. Μάλιστα, ο προβληματισμός και οι φόβοι για το τι θα σηματοδοτήσει η κάρτα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων πολλαπλασιάζονται καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει τις χρήσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

Στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθες για την "Κάρτα του Πολίτη" υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υπουργού Εσωτερικών, συζητήθηκε το θέμα της κάρτας και αποφασίστηκε να μπουν σε δημόσια διαβούλευση οι βασικοί άξονές της.

Θα πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα, για μια κάρτα στο μέγεθος και τη μορφή της πιστωτικής κάρτας, η οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει να διατίθεται τον Δεκέμβριο του 2011 και θα αντικαταστήσει σταδιακά την αστυνομική ταυτότητα και με την οποία θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς την απαίτηση κανενός άλλου εγγράφου.


Στο τσιπ με το οποίο θα λειτουργεί η κάρτα θα περιέχονται, πέρα από το ονοματεπώνυμο του κάθε πολίτη - κατόχου.....ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και το δημοτολόγιο, ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός. Παράλληλα όμως θα περιέχονται και άλλα προσωπικά δεδομένα και στοιχεία του κατόχου, όπως είναι αυτά που σχετίζονται με την υγεία του, σαν ένα είδος "ιατρικού φακέλου" που θα περιλαμβάνει την ομάδα αίματος κ.λπ.

Επιπλέον η κάρτα θα φέρει την "ηλεκτρονική υπογραφή" και τα στοιχεία θα αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες, ώστε να χρησιμοποιείται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο, ωστόσο για τους προορισμούς εντός Σένγκεν μόνο. Όπως έλεγε υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη, η κάρτα θα χρησιμοποιείται στις συναλλαγές για τις κοινωνικές υπηρεσίες και σε αυτό το πλαίσιο θα συνδυάζεται και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα "απευθυνθεί" και στον ιδιωτικό τομέα, όπως έλεγε κορυφαίος υπουργός μετά τη σύσκεψη. Όπως εξηγούσε ο ίδιος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επέκταση των χρήσεων της κάρτας και σε χρήσεις για τον ιδιωτικό τομέα, όπως π.χ. για τις συναλλαγές του πολίτη με τις τράπεζες, αντί της χρήσης της αστυνομικής ταυτότητας.

Υπουργοί έλεγαν χθες ότι θα προβλέπεται η πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων και ότι το ζήτημα έχει λυθεί σε συνεργασία με τον Αρχή Προστασίας Δεδομένων. "Για την προστασία τους υπάρχουν διατάξεις και, εάν χρειαστεί, θα υπάρξει και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυσή τους" είχε δηλώσει νωρίτερα ο Γ. Πεταλωτής.

Την παραγωγή πιθανότατα θα αναλάβει η Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε παρουσιάσει μια παρόμοια κάρτα που θα αντικαθιστούσε αρχικά τις ταυτότητες των αστυνομικών και είχε παραχθεί από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων. Επιπλέον το υπουργείο μελετούσε αν υπάρχει η δυνατότητα η συγκεριμένη διεύθυνση να αντεπεξέλθει στον όγκο δουλειάς που απαιτείται για την παραγωγή της Κάρτας του Πολίτη.

Εκτός από τον Γ. Ραγκούση και τον Χρ. Παπουτσή, στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Λιονάκης Νίκος-avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου