Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ζούμε με "δανεικούς" φυσικούς πόρους!

Από τις 21 Αυγούστου έως το τέλος της χρονιάς η ανθρωπότητα θα ζει με "δανεικούς" φυσικούς πόρους. Και δυστυχώς η φύση δεν διαθέτει... ΔΝΤ για να μας καλύψει το έλλειμμα.
Από τις 21 Αυγούστου η ανθρώπινη κατανάλωση σε φυσικούς πόρους θα υπερβεί αυτό που μπορεί να προσφέρει πραγματικά ο πλανήτης μέσα σε ένα έτος

Κάθε χρόνο η ΜΚΟ Global Footprint Network (GFN) υπολογίζει ποια μέρα του χρόνου η ανθρώπινη κατανάλωση σε φυσικούς πόρους έχει υπερβεί αυτό που μπορεί να προσφέρει πραγματικά ο πλανήτης μέσα σε ένα έτος. Πέρυσι τα... μετρητά μας τελείωσαν στις 25 Σεπτεμβρίου, φέτος έναν μήνα νωρίτερα. "Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εξαντλήθηκε ο οικολογικός προϋπολογισμός του 2010", εξήγησε ο πρόεδρος της GFN, Μάτις Βάκερναγκελ.
Η οργάνωση υπολογίζει τους πόρους που μπορεί να προσφέρει η φύση και τους συγκρίνει με την ανθρώπινη κατανάλωση και τα απόνερά της (απορρίμματα, εκπομπές ρυπογόνων αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα κ.ά.).
Εως το τέλος της δεκαετίας του '80 το ανθρώπινο οικολογικό αποτύπωμα ήταν ίσα βάρκα-ίσα νερά. Σήμερα έχει αυξηθεί κατά 50%, αφού οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται από το πρώτο εννεάμηνο.
Για να αντιστραφεί αυτή η τάση δεν αρκεί να μειωθεί η κατανάλωση. Πρέπει να αρχίζει να μειώνεται και ο παγκόσμιος πληθυσμός, υπογραμμίζει ο Βάκερναγκελ.
Η κατάσταση χειροτερεύει λόγω της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας, της αποψίλωσης των δασών και της έλλειψης νερού και τροφίμων.
Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε η πρόβλεψη του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα διατροφής. Ολιβιέ ντε Σουτέρ, ότι πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες για την επερχόμενη αύξηση της τιμής βασικών αγαθών, όπως τα άλευρα, το ρύζι και η ζάχαρη.
etnos.gr-17/8/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου