Tης Τασούλας Kαραϊσκάκη
Σε τι βοηθά η ψήφιση τόσων πολλών νόμων; Ειδικά όταν μέσα σ’ αυτούς εισάγονται και ψηφίζονται πλήθος ετερόκλητων ρυθμίσεων. Η απάντηση είναι γνωστή. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο... Λίγες ημέρες πλην λήξει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης συνεργασίας, συσσωρεύονται προς ψήφιση στη Βουλή, από κάθε υπουργείο, νομοσχέδια, πολυνομοσχέδια και τροπολογίες έξω από το πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δεύτερο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση και πιθανότατα εξυπηρετούν «ανάγκες» ομάδων πίεσης και ρουσφέτια πολιτικών...
Η πολυνομία είναι δείγμα κακοδιοίκησης, έλεγε ο Ισοκράτης. Διαφθείρει την πολιτεία, πίστευαν ο Πλάτων και ο Τάκιτος.
Στην Ελλάδα, που δεν έπασχε ποτέ από νόμους, αλλά από την εφαρμογή τους, είναι σε ισχύ πάνω από 70.000 νομοθετήματα. Ο ωκεανός αυτός των διατάξεων ευνοεί τη διαφθορά, τα μαγαζάκια, παραλύει τους μηχανισμούς συντονισμού και ελέγχου. Στη χώρα μας θεσπίζονται νόμοι για να καλυφθούν οι ασάφειες προηγούμενων διατάξεων, για να αρθεί η…αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, για να εναρμονιστεί η νομοθεσία με εκείνη της Ε. Ε. ή για να εκσυγχρονιστεί, αλλά και για να βολευτούν ημέτεροι.
Δεκάδες είναι οι ρουσφετολογικές ρυθμίσεις που καταθέτουν οι βουλευτές σε άσχετα νομοσχέδια για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα φίλων. Mε τις συμφεροντολογικές παρεμβάσεις, τις πολυάριθμες άσχετες προσθήκες, ένας απλός νόμος παραμορφώνεται τόσο, που καταντά τερατώδης.
Kαι φυσικά φαυλοκρατικός, ανήθικος και βλαπτικός για το σύνολο. Πολυδαίδαλος και διάτρητος. Σαν τον ιστό της αράχνης. Που αιχμαλωτίζει τα μικρά έντομα, αλλά αφήνει τα μεγάλα αλώβητα να τον διατρυπούν.
Αν σε αυτό προσθέσει κανείς την επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη ότι οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που εκδίδονται και αποστέλλονται στις υπηρεσίες για την εφαρμογή ενός νόμου, αντί να διευκρινίσουν στον υπάλληλο τα βήματα που θα ακολουθήσει, διαστρεβλώνουν και ακυρώνουν στην πράξη τον νόμο, αντιλαμβάνεται πόσο αναπόφευκτη είναι η ασυδοσία, πόσο αήττητη η διαφθορά.
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του υπ. Εσωτερικών, η Βουλή «γεννά» ένα νομοθέτημα κάθε 55 ώρες. Σε βάθος 20ετίας, λέει η έρευνα, θεσπίστηκαν 2.178 νόμοι, 14.248 προεδρικά διατάγματα, 17.638 υπουργικές αποφάσεις, εν τω συνόλω 35.153 ρυθμίσεις (ο αριθμός συνιστά ακριβώς την παρέκκλιση που μας χωρίζει από τη στοιχειώδη οργάνωση).
Ετσι, π. χ., για το ασφαλιστικό ισχύουν 1.100 διατάξεις.
Η πολεοδομική νομοθεσία αναπτύσσεται σε 130 τόμους ή 25.000 σελίδες. Μόνο 3 στους 10 νόμους ρυθμίζουν ουσιώδη θέματα, ενώ 8 στους 10 περιέχουν αντισυνταγματικές διατάξεις.
Ζούμε στην πιο επικίνδυνη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας και δεν κάνουμε τίποτα για να σωθούμε.
Αντίθετα, επαναλαμβάνουμε τα ίδια σφάλματα. Ηγεσίες γαντζωμένες σε ολέθριους μηχανισμούς πολιτικής επικράτησης και πολίτες μουδιασμένους, που αφήνουν τις προειδοποιήσεις να κυλούν κάτω από την επιφάνεια κουρελιασμένων στερεότυπων.
Ενας εκρηκτικός συνδυασμός, που διαλύει το πολιτισμικό φορτίο της κοινωνίας, απομακρύνει όσα θα είχαν τη δύναμη να μας πάνε ψηλότερα, διασφαλίζει μόνο την πτώση, ένα μαύρο φωτοστέφανο κι ένα σκήπτρο για να τιμήσουμε την αποσάθρωση μέσα σε ένα πομπώδες κενό.
ΠΗΓΗ : www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου