Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

«Όχι» στον περιβαλλοντικό παραλογισμό

Καθώς στις 11 Μαρτίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, η Greenpeace ζητάει από τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν ότι αυτή η τραγωδία είναι η τελευταία που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης.

“Ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι να λάβουμε τα απαραίτητα βήματα σήμερα κιόλας προκειμένου να στραφούμε σε ένα ασφαλές και καθαρό μέλλον χωρίς πυρηνικά, άνθρακα και πετρέλαιο” λέει η Greenpeace.

Με δεδομένο ότι η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια – όπως και από άνθρακα και πετρέλαιο – εμποδίζουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας, η Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις να πάρουν μία απόφαση για την ανθρωπότητα: 100% καθαρή και ασφαλής ενέργεια ή ένα υποθηκευμένο μέλλον σε επικίνδυνες, ακριβές και ρυπογόνες τεχνολογίες.


“Δίνουμε πλέον την τελική μάχη ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, το παλιό και το καινούριο. Η πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα επί δεκαετίες συντηρούν παγκοσμίως ένα καταστροφικό και μη αποδοτικό μοντέλο στρεβλής και άνισης ανάπτυξης. Προκαλούν ατυχήματα, ρύπανση, πολέμους, συντηρούν απολυταρχικά καθεστώτα. Από την άλλη μεριά, οι.......ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση συμβολίζουν ένα έξυπνο, οικονομικό, καθαρό και ασφαλές μέλλον. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός επιστήμονας για να χαράξει το σωστό δρόμο για τις επόμενες γενιές”, δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτήν την επιλογή είναι να φτιάξουμε τα απαραίτητα δίκτυα που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τα τεχνικά προβλήματα διείσδυσης των ΑΠΕ.

Ο λόγος είναι ότι τα σημερινά δίκτυα έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί πριν από δεκαετίες ώστε να υπηρετούν τη φιλοσοφία των μεγάλων μονάδων με καύσιμο τα πυρηνικά, των άνθρακα και το πετρέλαιο.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο αποτελεί συχνό φαινόμενο να βγάζουμε εκτός λειτουργίας αιολικά πάρκα όταν φυσάει πολύ επειδή είναι τεχνικά δύσκολο να μειωθεί άμεσα η παραγωγή από πανάκριβα πυρηνικά ή ανθρακικά εργοστάσια!

Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό παραλογισμό!
www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου