Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Θεωρίες... μυθοπλασίας

Tης Μαριαννας Τζιαντζη

Λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν, κάποιοι έσπευσαν να κατασκευάσουν την εικόνα του νεκρού ή μάλλον να ανασύρουν μια πειραγμένη φωτογραφία του πασίγνωστου καταζητούμενου που έδειχνε το πρόσωπό του παραμορφωμένο και γεμάτο πληγές. Στην πραγματικότητα, η ψεύτικη εικόνα είναι μια ηλεκτρονική σύνθεση δύο φωτογραφιών και κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο από τον Απρίλιο του 2009, όπως αναφέρει η «Γκάρντιαν». 

Πρώτη έδειξε τη μάλλον ανατριχιαστική εικόνα η πακιστανική τηλεόραση και, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τσίμπησαν τουλάχιστον πέντε μεγάλες βρετανικές εφημερίδες που ανέβασαν την επίμαχη φωτογραφία στα ηλεκτρονικά τους πρωτοσέλιδα χωρίς να διασταυρώσουν τη γνησιότητά της. Η απάτη αποκαλύφθηκε μέσω twitter και σύντομα οι φωτογραφίες «ξεκρεμάστηκαν», αφού όμως το κύρος του παραδοσιακού Τύπου είχε άσχημα τσαλακωθεί.


Οσο πιο περίπλοκος γίνεται ο κόσμος μας, όσο πιο γρήγορα διαδίδονται και οι αλήθειες και τα ψέματα τόσο θα πολλαπλασιάζονται όχι μόνο οι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και οι θεωρίες μυθοπλασίας, στις οποίες υπαρκτά πρόσωπα μπλέκονται με φανταστικά. Ετσι, φωτιά έχει πάρει εδώ και δύο ημέρες το.....Τwitter με αναρίθμητα μηνύματα που λένε ότι η εξόντωση του Μπιν Λάντεν δεν είναι έργο κάποιων ανώνυμων κομάντος, αλλά του πράκτορα Τζακ Μπάουερ, του κεντρικού χαρακτήρα του «24», μιας πολυβραβευμένης αμερικανικής σειρά δράσης, αρκετούς κύκλους της οποίας έχει προβάλει και ο ΣΚΑΪ.


Ο Τζακ Μπάουερ, που τον υποδύεται ο Κίφερ Σάδερλαντ, είναι σαν δέκα Τζέιμς Μποντ μαζί. Ενώ ο πράκτορας 007 χρειάζεται αρκετές ημέρες για να ολοκληρώσει μια αποστολή, ο Μπάουερ θέλει μόνο ένα 24ωρο για να σώσει την ανθρωπότητα από μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις, από πυρηνικές, χημικές και βιολογικές απειλές ή να αποκαλύψει σατανικές συνωμοσίες που εξυφαίνονται ακόμα και μέσα στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης! Η πρωτοτυπία της σειράς έγκειται στο ότι εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή κάθε κύκλος περιλαμβάνει 24 ωριαία επεισόδια που αντιστοιχούν σε μια μέρα της ζωής του αγέραστου και ακούραστου πράκτορα, ο οποίος εφαρμόζει το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», στα οποία μέσα συγκαταλέγονται και τα βασανιστήρια υπόπτων.

Και τώρα, πάμπολλοι φαν της σειράς ανταλλάσσουν μηνύματα που λένε ότι ο Τζακ Μπάουερ μόλις επέστρεψε από τις διακοπές του στο Αμποταμπάντ. Αλλοι λένε πως αν ο Μπάουερ έκανε εισβολή στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν θα τον είχε συλλλάβει ζωντανό και θα τον πόντιζε στη θάλασσα μόνο αφού θα του είχε αποσπάσει πολύτιμες πληροφορίες για τους συνεργάτες του στην Αλ Κάιντα.

Παιδαριώδη είναι αυτά τα τουιτερικά καμώματα, όμως δείχνουν ότι κάθε εποχή κατασκευάζει τους φανταστικούς ήρωες που της ταιριάζουν: από το ατρόμητο και ενάρετο Παιδί Φάντασμα στον κομψό πλωτάρχη Μποντ και τώρα στον σκληροτράχηλο Τζακ Μπάουερ, που αποδίδει δικαιοσύνη με τον δικό του τρόπο.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου