Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Εφηβοι, χωρίς δίχτυ προστασίας

Tης Τασουλας Καραϊσκακη
Ο θάνατος της 16χρονης από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στο Ρέθυμνο, ξημερώματα Μ. Σαββάτου, ξεδιπλώνει σε όλη την τραγική του διάσταση το πρόβλημα της πλήρους απουσίας πλέγματος προστασίας των εφήβων από τη ζωή των ενηλίκων. Πορεύονται οι σημερινοί ανήλικοι, από νήπια, χωρίς κανένα περιορισμό στην πανταχόθεν ανοιχτή καταναλωτική κοινωνία των μεγάλων. 


Τηλεόραση, Iντερνετ, διαφήμιση, αγορά τούς εισάγουν από πολύ νωρίς στην ελεύθερη κατανάλωση επώνυμων ρούχων, κινητών, υπολογιστών, προπαρασκευασμένων τροφών, ποτών, τηλεοπτικών σκουπιδιών, ακατάλληλων εικόνων, βίαιων παιχνιδιών, «απαγορευμένων» ιστοσελίδων. Και χωρίς τα ίδια, βεβαίως, να διαθέτουν το φίλτρο της εμπειρίας, τους μηχανισμούς επεξεργασίας μηνυμάτων, εικόνων, συμβάντων, πληροφοριών που διαθέτουν οι ενήλικες. 

Ανύπαρκτη η αυτονόητη, στις προηγούμενες γενιές, ψυχολογική και κοινωνική προστασία των παιδιών, τα οποία σήμερα, αντίθετα, οφείλουν να αποδύονται στην κούρσα του ανταγωνισμού με τους κανόνες και τους όρους του ενήλικου «παιχνιδιού». Να δολιχοδρομούν υπό τη συνεχή πίεση των επιδόσεων, της σκληρής διεκδίκησης περισσότερων προνομίων. Να κυνηγούν, πέρα από την πρωτιά, την αποκλειστικότητα, το ακραίο, το περιθωριακό, το παρεκκλίνον, το διαφορετικό, το ερεθιστικό, το, μεταξύ.......αυτών, αποδεκτό, επιβραβεύσιμο. Η 16χρονη στο Ρέθυμνο (και άλλες ανήλικες οπουδήποτε αλλού) το πιθανότερο είναι ότι δέχθηκε να καταναλώσει αλκοόλ –πέφτοντας στην παγίδα των αγοριών να κάμψουν τις αντιστάσεις της και να ασελγήσουν πάνω της– διότι οι περισσότεροι συνομήλικοί της κάνουν το ίδιο (μέσα στο τελευταίο εξάμηνο 25 έφηβοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της ίδιας πόλης σε κατάστασης οξείας μέθης). Και πίνουν όχι μόνο για μαγκιά, για τον κοινωνικό συμβολισμό που ενέχει η πράξη (ενηλικίωση, χειραφέτηση), αλλά και διότι έχουν μάθει να επεξεργάζονται τις προκλήσεις και τα προβλήματα της καθημερινότητας, τον πόνο, το αδιέξοδο, την αμηχανία, το δίλημμα, ως ενήλικες...

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ στους Ελληνες εφήβους ξεπέρασαν το 14% (πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD, Κέντρο Πρόληψης και Υγείας Εφήβων του Παν. Αθηνών), ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι στη χώρα μας πρώτα στις προτιμήσεις των εφήβων έρχονται τα «σκληρά» οινοπνευματώδη. Η είσοδος στην εφηβεία, εκείνο το αναπάντεχο πέρασμα από την αθωότητα στη διακεκαυμένη ζώνη όπου όλα πλέον επιτρέπονται, καφές, ποτά, τσιγάρο, ναρκωτικά, προκλητικό ντύσιμο, σεξ..., πραγματοποιείται όλο και πιο νωρίς. Και οι γονείς, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι στάση να κρατήσουν, που φοβούνται μήπως χαρακτηριστούν καθυστερημένοι ή καταπιεστικοί, μήπως με τη στάση τους φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, πειραματίζονται. Χαλαρώνουν τα δεσμά και τα ξανασφίγγουν, επιτρέπουν και απαγορεύουν, υποψιάζονται, βασανίζονται, κατασκοπεύουν, συγκρούονται, υποχωρούν, αδιαφορούν, παλινωδούν ή καλύπτουν με αυστηρούς κανόνες τη βιαιότητα της ανυποχώρητης άποψης. Το επάγγελμα του γονιού, ισόβιο και δυσεπιχείρητο, δεν τους εφοδιάζει όλους με τα ίδια εργαλεία κατά των ανθρώπινων σφαγείων και της ανεπανόρθωτης απώλειας.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου