Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ο «χειρότερος εχθρός»

Suddeutsche Zeitung
Από στρατιωτική άποψη το Ισραήλ είναι εξοπλισμένο για κάθε μορφή επίθεσης - με διαστημικούς δορυφόρους, αντιπυραυλικά συστήματα εδάφους και μαχητικά.

Εξαφνα έρχεται το πλήγμα της φωτιάς και το έθνος εμφανίζεται αβοήθητο. (...) Μερικές φορές η Φύση είναι ο χειρότερος εχθρός κι όλοι οι εξοπλισμοί είναι περιττοί. (...) Το ζήτημα περί ευθυνών δεν είναι τόσο απλό όσο μια δικαιολογία περί ξηρασίας διαρκείας. Πολύ περισσότερο βαρύνει η άγνοια, που ενσαρκώνεται από ανεύθυνους πολιτικούς. (...)

Η πυρκαγιά στο όρος Κάρμιλο αποκάλυψε μία καταστροφική ασυμμετρία - μόλις είχαν παραγγελθεί στις ΗΠΑ νέα μαχητικά, διαπιστώθηκε ότι το Ισραήλ δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος! Κι επιπλέον, το δυναμικό του πυροσβεστικού σώματος είναι πολύ μικρότερο των δυτικών προδιαγραφών. (...) Στη χώρα με τις αλλεπάλληλες ξηρασίες, η φωτιά σ' ένα δάσος θα 'πρεπε να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη - όμως, η κρυφή πυρηνική δύναμη είναι φανερά πλέον......σαθρή. Η ηγεσία της καταβυθίζεται όλο και περισσότερο σ' ένα έλος διαφθοράς και η πολιτική θεωρείται προαγωγή ατομικών συμφερόντων.



Σε ένα τέτοιο δίκτυο διαπλοκών, οι προτεραιότητες δεν κρίνονται βάσει αναγκαιότητας, αλλά καιροσκοπικά. Η μεγάλη πυρκαγιά ρίχνει σκληρό φως σ' αυτό το σύστημα. Και ο υπουργός Εσωτερικών, Ελ. Γισάι, του υπερορθόδοξου κόμματος «Σας», αποποιείται κάθε ευθύνης και φροντίζει στη Βουλή να εξασφαλίζει περισσότερα κονδύλια για την πιστή πελατεία του. Δυστυχώς, η πυροσβεστική δεν συγκαταλέγεται σ' αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου