Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Έτος των δασών το 2011

«Μπορούν να ζωντανέψουν και πάλι τα δάση του κόσμου, εάν δουλέψουμε όλοι μαζί -κυβερνήσεις, κοινότητες, οργανώσεις», υποστηρίζει η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), παρουσιάζοντας «πράσινο χάρτη» πριν έρθει η νέα χρονιά.
Το 2011 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ έτος των δασών και οι επιστήμονες της IUCN θέλουν να γίνει έτος εκκίνησης της αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων που έχουν καταστραφεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IUCN, τα 2/3 των δασικών εκτάσεων σε όλο τον κόσμο έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με το σχέδιο παγκόσμιας αναδάσωσης, μπορούν να πρασινίσουν και πάλι 1,5 δισ. εκτάρια.

Για την επιλογή των περιοχών οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με 30 κυβερνήσεις, επιλέγοντας για αναδάσωση είτε πρώην δασικές εκτάσεις που αποψιλώθηκαν, δασικές περιοχές που καταστράφηκαν από πυρκαγιές ή μειώθηκαν σε έκταση λόγω......της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στο χάρτη δεν περιλαμβάνονται πρώην δασικές περιοχές οι οποίες έχουν μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή έχουν οικοδομηθεί.

Δεν υπάρχει ένα κοινό σχέδιο, αλλά όπως διευκρινίζει η σύμβουλος της IUCN, Κάρολ Σεντ- Λοράν, «κάθε περίπτωση αναδάσωσης είναι διαφορετική και οι προσπάθειες θα πρέπει να συντονιστούν από τις κυβερνήσεις σε συνεργασία με τις κοινότητες».

Με τις αναδασώσεις δεν προστατεύεται μακροπρόθεσμα μόνο το περιβάλλον, αλλά βελτιώνεται άμεσα και η καθημερινότητα των κοινοτήτων των επιλεγμένων περιοχών. Τα παραδείγματα μπορεί να μην εντυπωσιάσουν τόσο τους πολίτες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών, αλλά είναι ουσιαστικά για τους πολίτες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τα τελευταία 15 χρόνια στην Ταζμανία έχουν δημιουργηθεί δασάκια κοντά σε χωριά. «Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες περπατούν και κουράζονται λιγότερο για να συλλέξουν ξύλα για καύσιμο, συνεπώς βελτιώνεται η ζωή αυτών των οικογενειών», είπε χαρακτηριστικά η Σεντ- Λοράν.

Η IUCN βλέπει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για αναδάσωση στην Αφρική και την Ασία -σε κάθε ήπειρο τουλάχιστον 500 εκατομμύρια εκτάρια μπορούν να μετατραπούν σε νέα δάση. Η πρότασή τους, αναφέρουν οι επιστήμονες, δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την πολιτική για προστασία των δασών και σχολιάζουν: «Ο πράσινος χάρτης λειτουργεί συμπληρωματικά, πρέπει να προστατεύουμε τα υπάρχοντα δάση, αλλά και να φροντίσουμε για τα λάθη που έχουμε κάνει».
ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου