Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Οικολογική Κατασροφή στην Ουγγαρία

Τα κύματα του τοξικού και ελαφρά ραδιενεργού βούρκου -εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα αποβλήτων εργοστασιακής επεξεργασίας βωξίτη- που πλημμύρισαν κατοικημένες περιοχές στη δυτική Ουγγαρία, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ανθρώπους, προκάλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα θανατηφόρα περιβαλλοντικά δυστυχήματα στην πρόσφατη ιστορία της Κεντρικής Ευρώπης.

Τέσσερις νεκροί (ένα βρέφος ηλικίας μηνών και ένα τρίχρονο παιδάκι ανάμεσά τους), έξι αγνοούμενοι και πάνω από 120 τραυματίες είναι ο απολογισμός των ανθρώπινων απωλειών. Τουλάχιστον 400 άνθρωποι, οι κάτοικοι επτά χωριών, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρύξει η ουγγρική κυβέρνηση σε τρεις διοικητικές περιφέρειες -Βέζπρεμ, Γκιορ-Μόσον-Σόπρον και Βας- όπου κάπου πεντακόσιοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί και σωστικά συνεργεία δίνουν αγώνα να περιορίσουν το κακό. Σε δύο από τα χωριά, το Κόλονταρ και το Ντέβετσερ, η στάθμη του ποταμού της κόκκινης φονικής λάσπης έφθασε τα δύο μέτρα ύψος όταν τα χτύπησε.


Ελικόπτερα του στρατού έριξαν γύψο μέσα σε λίμνες και ποτάμια της πληγείσας περιοχής, επιχειρώντας να ουδετεροποιήσουν τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Μέρος της λάσπης χύθηκε στον ποταμό Μάρκαλ, που συνδέεται με τον Ράμπα, παραπόταμο του Δούναβη, χτυπώντας συναγερμό.....για την ποτάμια ραχοκοκαλιά της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Τοξική πλημμύρα

Ολα άρχισαν νωρίς το απόγευμα. Εσκασε μια δεξαμενή αποθήκευσης αποβλήτων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας αλουμίνας Ajkai Timfoldgyar Zrt, έξω από την πόλη Ατζκα, δίπλα στο χωριό Κολόνταρ, σε απόσταση 165 χιλιομέτρων από τη Βουδαπέστη και άλλων τόσων περίπου από τη Βιέννη, στην Αυστρία. Υπολογίζεται ότι ξεχύθηκαν 700.000 μέχρι 1,1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα λάσπης παραπροϊόντων βωξίτη. Η τοξική πλημμύρα έσπασε κοντινό φράγμα και απλώθηκε μολύνοντας έκταση μέχρι και 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, παρασύροντας δέντρα, αυτοκίνητα, γκρεμίζοντας τοίχους σπιτιών και κατακαίγοντας κάθε οργανική ύλη με την οποία ερχόταν σε επαφή.

Τα απόβλητα της αλουμίνας περιέχουν ισχυρά καυστικά στοιχεία, όπως και βαρέα μέταλλα, κυρίως μόλυβδο. Οι περισσότεροι τραυματίες νοσηλεύονται με σοβαρά χημικά εγκαύματα. Ο Πέτερ Γιάκαμπος, εφημερεύων ιατρός στο νοσοκομείο της πόλης Γκιορ, όπου μεταφέρθηκαν κάποιοι τραυματίες, είπε ότι αυτά τα εγκαύματα αργούν να ιαθούν και στις σοβαρότερες περιπτώσεις καταστρέφουν προοδευτικά ιστούς βαθύτερα στο ανθρώπινο σώμα.

Για «τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ουγγαρίας» μίλησε ο Ούγγρος υπουργός Περιβάλλοντος Ζόλταν Ιλες, επισκεπτόμενος την περιοχή. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν πιθανολόγησε ανθρώπινο λάθος ως αίτιο της καταστροφής, ενώ υποβάθμισε τον κίνδυνο δημόσιας υγείας και από ραδιενέργεια, κάτι που είχαν όμως επισημάνει και στελέχη της Εθνικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών. Εδωσε δε εντολή για αναστολή της παραγωγής στην εταιρεία MAL Zrt, του (κατασκευασμένου το 1943) εργοστασίου από το 1995.
ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου