Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ....

Αρχείο:Les Très Riches Heures du duc de Berry aout.jpg

Στο μήνα Αύγουστο, έδωσε το όνομά του ο Οκταβιανός Αύγουστος Καίσαρας.
Αύγουστος (Augustus από το Augere), στα λατινικά σημαίνει μεγαλοπρεπής, επιφανής.
Ο μήνας Αύγουστος, κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο έκτος μήνας, γι' αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Sextilis και είχε 31 ημέρες εξ αρχής. Λέγεται ότι ο Αύγουστος Καίσαρας μετονόμασε τον μήνα για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας, η οποία, όπως αναφέρεται, έθεσε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ. (αν και ο λόγος του θανάτου της καλύπτεται από μυστήριο).
Στο Αττικό ημερολόγιο, ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομάζονταν Μεταγειτνιών, ήταν δε διάρκειας 29 ημερών (αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα από 24 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου).
Κατά το Βυζαντινό ημερολόγιο, ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου κι έτσι η 31η Αυγούστου γιορτάζονταν ως παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Θεωρείται ότι οι μέρες του Αυγούστου συμπίπτουν με την «εώα επιτολή» του Σείριου, την ανατολή δηλαδή του λαμπρότερου άστρου, λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου. (Ο Σείριος, είναι το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός και η εώα επιτολή του είχε συνδεθεί στην αρχαιότητα με τα «κυνικά καύματα», δηλαδή με τις θερμότερες ημέρες του έτους, τα οποία καύματα οι αρχαίοι απέδιδαν στην επιπλέον αύξηση της θερμοκρασίας από την υποτιθέμενη προσθήκη της ακτινοβολίας του Σείριου στην ακτινοβολία του Ήλιου).
Οι λαϊκές ονομασίες του Αυγούστου, όπως «Συκολόγος», «Τραπεζοφόρος», «Διπλοχέστης», αναφέρονται κυρίως στην αφθονία των προϊόντων που υπάρχουν κατ’ αυτό τον μήνα (γνωστή η παροιμία «κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο»!).
Οι δώδεκα πρώτες ημέρες του μήνα, ονομάζονται και «μερομήνια» γιατί λέγεται ότι προλέγουν τον καιρό (κάθε ημέρα κι ένας μήνας). Οι μέρες αυτές ήταν επίσης γνωστές και ως «δρίμες». Τις μέρες αυτές δεν έπρεπε να πάει κάποιος στη θάλασσα για μπάνιο, ούτε να πλύνει, ούτε να κόψει φρούτα.
Φυσικά, ο Αύγουστος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας των διακοπών!! Άλλοι για ραχούλα κινούν κι άλλοι για περιγιάλι, για να ξεφύγουν από τα τετριμμένα της καθημερινότητας και να «γεμίσουν μπαταρίες», κατά το κοινώς λεγόμενον!!!
Και πώς να ξεχάσει κανείς τον «δεκαπενταύγουστο» και τα πανηγύρια της Παναγίας, που δεν υπάρχει περίπτωση σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα, να μην υπάρχει και μιά εκκλησιά αφιερωμένη στη Χάρη της με το οποιοδήποτε προσωνύμιο. Και κει, στην αυλή της εκκλησιάς, να συναντιούνται φίλοι και γνωστοί (που πολλές φορές έχουν χρόνια να ειδοθούν) και να στήνεται το γλέντι το οποίο αποτελεί ένα μεγάλης σημασίας επικοινωνιακό γεγονός, που λειτουργεί ως θεμέλιο πολιτισμού για τις ανθρώπινες κοινότητες ακόμα και στις μέρες μας.

Καλό μήνα λοιπόν και… «Αύγουστε καλέ μου μήνα να ‘σουν δυό φορές το χρόνο».
Όμως ας μην ξεχνάμε ότι…«από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνας»!!!!

1 σχόλιο: