Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Η οργή του ταύρου

Του Μιχάλη Μητσού 
Η λέξη faena, στα ισπανικά, σημαίνει επίδοση, δουλειά, αλλά και βρώμικο κόλπο. Στο βάρβαρο αγώνισμα που λέγεται ταυρομαχία, faena είναι το τελευταίο στάδιο, όταν ο ταύρος έχει πια αποδυναμωθεί πολύ, αλλά η οργή του και η δύναμη που του έχει απομείνει είναι αρκετές για να αναγκάζουν τον ταυρομάχο να κινείται με προσοχή και επιδεξιότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ματαδόρ προκαλεί την τελευταία έφοδο του ταύρου και τον αποτελειώνει με το σπαθί του. Σπάνιες είναι οι φορές που αποφασίζει να τον αφήσει να ζήσει. Μια ανάλογη φάση περνάει η ευρωζώνη, αν και για τους βασικούς ρόλους διίστανται οι απόψεις. Στη μία παραλλαγή, την τοπική, ο ταυρομάχος είναι η Βόρεια Ευρώπη (ή η Μέρκελ) και ο ταύρος είναι ο απείθαρχος Νότος. Στην άλλη, την παγκόσμια, τον ρόλο του ματαδόρ τον παίζουν οι αγορές (ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και του ταύρου η ίδια η ευρωζώνη. Για το σπαθί δεν υπάρχει αμφιβολία, αντιπροσωπεύει τη λιτότητα. Οσο για το αν.......το θύμα θα θανατωθεί ή θα του επιτραπεί να ζήσει, την απόφαση δεν μπορεί παρά να την πάρει το κοινό – δηλαδή οι πολίτες. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Η πρώτη θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Γερμανία. Η δεύτερη, τον Ιούνιο του 2014 σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 
Οι γερμανικές εκλογές έχουν πιθανότατα κριθεί: η Ανγκελα Μέρκελ δύσκολα θα χάσει την πρωτιά και θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες είτε με τους Πράσινους. Και στις δύο περιπτώσεις, η εμμονή της Καγκελαρίου στη λιτότητα δεν μπορεί παρά να υποχωρήσει. Να όμως που τα δυσάρεστα – ανεξάρτητα από τα επιμέρους αποτελέσματα για την Ελλάδα – έρχονται από τις Βρυξέλλες. Υποκύπτοντας στις απαιτήσεις του Κάμερον (ναι, του Κάμερον, ο οποίος δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην Ενωση!), οι 27 κατέληξαν χθες σε έναν προϋπολογισμό λιτότητας, που όχι μόνο αφαιρεί από την Ενωση τα εργαλεία που χρειάζονται για την έξοδο από την κρίση, αλλά στερεί και από τις ερχόμενες ευρωεκλογές την πολιτική τους σημασία. Οπως επισημαίνουν ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και μερικοί ακόμη οικολόγοι ευρωβουλευτές σε ένα κείμενό τους που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στη «Λιμπερασιόν», πώς να κάνεις εκστρατεία και να διατυπώσεις προτάσεις για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης μετά το 2014 όταν τα δημοσιονομικά μέσα που διαθέτεις είναι τόσο μικρά, ώστε στην πραγματικότητα σου το απαγορεύουν; 
Μιλώντας τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Φρανσουά Ολάντ επέμεινε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Το ίδιο λέει η Αμερική του φιλελεύθερου Ομπάμα, το ίδιο και η Ιαπωνία του συντηρητικού Αμπε, που επιδιώκει την εξασθένηση του γεν ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές. Μόνο στην Ευρώπη επιμένουμε στη μείωση των μισθών και στην άτεγκτη δημοσιονομική προσαρμογή, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας. Αλλά μερικές φορές ο ταύρος επιφυλάσσει εκπλήξεις.
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου