Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Συνένοχοι στην εξαθλίωση

Tης Μαριας Κατσουνακη
Ονομάζεται Tatiana Bukhtoyarova, είναι ξανθιά με γαλανά μάτια και 22 χρόνων. Σε άλλα ρεπορτάζ αναφέρεται ως Ρωσίδα, σε άλλα ως Βουλγάρα. Προφανώς δεν έχει σημασία. Μετράει μόνο ότι είναι ξένη, πόρνη και οροθετική. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία των ημερών η νεαρή αλλοδαπή μαζί με άλλες 11 Ελληνίδες, ιερόδουλες και αυτές, όλες γεννημένες μετά το 1980, θετικές στον ιό HIV, προκάλεσαν την έκρηξη μιας υγειονομικής βόμβας στην Αθήνα. Πάνω από 600 υπολογίζονται οι άντρες που έχουν έρθει σε επαφή μόνο με την Tatiana και πρέπει να υποβληθούν επειγόντως σε εξετάσεις.

Πανικός στην πόλη. Μεγάλο κελεπούρι για τα τηλεοπτικά κανάλια. Εν μέσω μιας εντελώς αντιερωτικής, ως προς την εικόνα τουλάχιστον, προεκλογικής εκστρατείας μπόρεσαν να προβάλουν σκηνές με προκλητικά ντυμένες γυναίκες σε υποφωτισμένους δρόμους, με σώματα γεμάτα υποσχέσεις. Οι κοπέλες εκδίδονταν γύρω από την Ομόνοια. Η νεαρή Ρωσίδα ή Βουλγάρα ήταν υπό τον έλεγχο της ρωσικής μαφίας, όπως προκύπτει από κάποιες πληροφορίες. Ο οίκος ανοχής στον οποίο εργαζόταν είχε σφραγιστεί επτά φορές τα τελευταία δύο χρόνια ύστερα από αστυνομικές έρευνες. Και ξανάνοιγε... Προφανώς υπάρχουν βουλήσεις ισχυρότερες του νόμου και της τάξης, που επιβάλλουν τη δική τους τάξη.

Αποδεκτό και αυτό, όπως η συνεύρεση χωρίς προφυλακτικό, όπως η δημοσίευση των φωτογραφιών των 11 κοριτσιών. Ολα σε κάποιους κανόνες υπακούουν, για όλα υπάρχει λόγος και αντίλογος.


H βαρβαρότητα, όπως και η πολιτική έχουν πολλές όψεις, με.......όρους αιματηρούς και όρια που συνεχώς μετατίθενται. Υπάρχει ποικιλία τιμών για τον αγοραίο έρωτα και για την ανθρώπινη απελπισία. Οι κοπέλες που πέφτουν πάνω στα αυτοκίνητα διαλαλώντας την πραμάτεια τους («5 ευρώ χωρίς λάστιχο»), όσοι αποδέχονται αυτούς τους όρους, οι προαγωγοί, οι πολιτικοί και τα δημόσια πρόσωπα που σπεκουλάρουν πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία, οι έλεγχοι που δεν αποδίδουν, η εγκληματική άγνοια και η εγκληματική αμέλεια, η οικονομική κρίση, η παράνομη μετανάστευση, το τράφικινγκ, τα ναρκωτικά, οι χρήστες που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, οι τσακισμένες ζωές που πληθαίνουν, η παράνοια που βράζει, τα εύκολα λόγια («είναι εγκληματίες αυτές οι γυναίκες», «η δημοσίευση των φωτογραφιών είναι διαπόμπευση»), η μεγάλη άνεση να αποδίδουμε τα δίκαια και τα άδικα με απόσταση ασφαλείας, οι προεκλογικές δεσμεύσεις, τα ποσοστά, οι θεαματικότητες, ο ανεκδοτολογικός κυνισμός.

Αλλεπάλληλες τερατογενέσεις. Προφίλ και ανφάς. Ποιος έρωτας, ποιος θάνατος και ποια ζωή; Ας σταθούμε μια στιγμή και ας δούμε την κοινωνία μας μέσα από το βλέμμα αυτών των κοριτσιών. Τρυφερό, έκπληκτο, αδιάφορο, υπεροπτικό, τραγικά άδειο, τραγικά γεμάτο. Η εξαθλίωση έχει ευρύτατη συμμετοχή και πολλούς συνενόχους.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου