Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Πόση αξία... ... δίνουμε στα βιβλία;

Του Ρούσσου Βρανά
Πόση αξία...
... δίνουμε σήμερα στα βιβλία; Θα αποφασίσει ο ελβετικός λαός σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 11 Μαρτίου. Το ερώτημα είναι αυτό: Πρέπει όλα τα βιβλιοπωλεία να βάζουν ενιαία τιμή στα βιβλία ή πρέπει αυτά να αφεθούν στην ελεύθερη αγορά, με μεγάλες αλυσίδες και σούπερ μάρκετ να τα πουλάνε πολύ φθηνότερα από όσο μπορούν να αντέξουν τα μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία;
Το ζήτημα...

... προκαλεί ζωηρές συζητήσεις στην Ελβετία. Στη Γερμανία, πάντως, εφαρμόζεται η ενιαία τιμή στα βιβλία. Ετσι, η μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων Thalia πουλάει στις ίδιες τιμές ακόμη και με το πιο μικρό επαρχιακό βιβλιοπωλείο. Το αποτέλεσμα είναι πως κάθε μικρή κωμόπολη διαθέτει ένα βιβλιοπωλείο που είναι κάτι σαν ένα μικρό πολιτιστικό κέντρο. Οργανώνει αναγνώσεις από συγγραφείς, λογοτεχνικές συζητήσεις, μουσικές βραδιές. Η Γερμανία είναι ο παράδεισος του συγγραφέα, διαβεβαιώνει ο συγγραφέας Μάρτιν Γουόκερ, που έχει δει μπόλικα βιβλία του να εκδίδονται εκεί. Το πιο ευχάριστο από όλα, λέει, είναι η επιρροή που ασκούν στις τοπικές κοινότητες τα βιβλιοπωλεία. Σε αυτά, τα βιβλία φέρνουν κοντά νεαρούς με smart phones αλλά και συνταξιούχους με ακουστικά βαρηκοΐας. Αντίθετα με τη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, όπου δεν υπάρχει ενιαία τιμή στα βιβλία και .......όπου βασιλεύει η ελεύθερη αγορά, τα μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Πέρυσι στη Βρετανία ο τελευταίος «Χάρι Πότερ» πουλιόταν στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco έναντι 5 λιρών. Τα μικρά βιβλιοπωλεία ήταν αναγκασμένα να πληρώνουν τα διπλά για να αγοράσουν αντίτυπα απευθείας από τον εκδοτικό οίκο.

Οι υπέρμαχοι...
...της ελεύθερης αγοράς, όταν λένε πως ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν στη Βρετανία τόσο πολλά σημεία όπου πουλιούνται βιβλία όσο σήμερα, εννοούν τα σούπερ μάρκετ και τα περίπτερα που πουλάνε πέντε - έξι μπεστ σέλερ και σχεδόν τίποτα άλλο. Δεν διαθέτουν τον πλούτο των τίτλων και των θεμάτων που μπορεί να βρει κανείς σε ένα παραδοσιακό βιβλιοπωλείο. Ισως όμως τα μικρά βιβλιοπωλεία να είναι έτσι κι αλλιώς καταδικασμένα από την αλματώδη άνοδο του Amazon και των ηλεκτρονικών βιβλίων. Ο προτεινόμενος νέος ελβετικός νόμος δεν μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους να αγοράζουν βιβλία από διαδικτυακά βιβλιοπωλεία του εξωτερικού. Οχι πως η αναζήτηση στο Διαδίκτυο είναι το ίδιο με μια - δυο ώρες περιπλάνησης στα ράφια ενός καλού βιβλιοπωλείου. Οσο για τα ηλεκτρονικά βιβλία, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα για έναν που έχει το συνήθειο να διαβάζει στην τουαλέτα, μας διαβεβαιώνει ο Μάρτιν Γουόκερ εξ ιδίας πείρας.
Κανείς...
... δεν θέλει να πληρώνει ακριβότερα κάτι που μπορεί να πληρώσει φθηνότερα. Αλλού τα βιβλία είναι ακριβότερα (στην Ελβετία) και αλλού φθηνότερα (στη Γερμανία). Ομως τα βιβλία δεν είναι πατατάκια τσιπς. Είναι ουσιώδη στοιχεία του πολιτισμού μας. Και όποιος κοιτάζει μονάχα την τιμή τους μοιάζει με εκείνους για τους οποίους ο Οσκαρ Ουάιλντ έλεγε πως «ξέρουν να βάζουν τιμή σε καθετί και αξία σε τίποτα».
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου