Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Αλλάζοντας συνήθειες....

Του Ρούσου Βραννά
Τόσο πολυτελή...
... κατοικία δεν είχε ξαναδεί, σκεφτόταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» λίγο πριν ολοκληρώσει τη συνέντευξη με τον δισεκατομμυριούχο ένοικό της, κάπου στην Καλιφόρνια. Πριν φύγει, τον ρώτησε να του πει τι τον ανησυχούσε πιο πολύ. Και εκείνος του έδειξε στον τοίχο έναν πίνακα ζωγραφικής του δέκατου ένατου αιώνα. Απεικόνιζε μια ζητιάνα, που έπαιρνε ελεημοσύνη από έναν εύπορο τζέντλεμαν, προσφέροντάς του με τη σειρά της ένα λουλούδι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης. «Να τι με ανησυχεί», είπε ο δισεκατομμυριούχος. «Τη φαντάζομαι, αντί για λουλούδι, να κρατάει όπλο. Με ανησυχεί η βία στους δρόμους, αυτή που βάζει στόχο της τους πλούσιους».
Δεν είναι...

... ο μόνος πλούσιος που ανησυχεί. Πρόσφατη έρευνα από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ζόγκμπι που έγινε μεταξύ πλουσίων με ρευστή περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, έδειξε πως 94% από αυτούς ανησυχούν για την αναταραχή που επικρατεί στον κόσμο. 90% έχουν αρνητική εικόνα για το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα. Και 41% δήλωσαν ότι θεωρούν απίθανο ή ελάχιστα πιθανό να μπορέσουν οι ΗΠΑ να σταθούν στα πόδια τους μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα. Αλλωστε, αναμένεται να επιδεινωθεί από ενδεχόμενη συμφωνία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ώστε να απαλλαγούν ακόμη περισσότερο οι πλούσιοι από τα βάρη της οικονομικής κρίσης και να τα φορτωθούν οι φτωχοί. «Η έρευνα διαπίστωσε σαρωτικές αλλαγές στη......συμπεριφορ των πλουσίων, στον τρόπο που ζουν, στον τρόπο που ταξιδεύουν, στον τρόπο που εργάζονται», λέει ο συντονιστής της Κρίστοφερ Φάλκενμπεργκ. Ολοένα και περισσότεροι από αυτούς φροντίζουν ώστε να παραμένουν όσο γίνεται πιο αθέατοι από τα πλήθη, «προσλαμβάνουν» πανάκριβα μαντρόσκυλα, εξοπλίζουν τις θαλαμηγούς τους, τα ιδιωτικά αεροπλάνα τους και τα αυτοκίνητά τους με τα πιο σύγχρονα αμυντικά συστήματα. Schutzhund σημαίνει στα γερμανικά σκύλος προστασίας. Η τιμή τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 230.000 δολάρια, όσο και η τιμή της Τζούλιας, ενός γερμανικού ποιμενικού που πετάει με ιδιωτικό τζετ σε ειδικές αποστολές, πότε σε ένα κτήμα στη Μινεσότα και πότε σε μια έπαυλη στην Αριζόνα. Τα κυριότερα προσόντα της; «Συμφέρει καλύτερα, αν συγκρίνει κανείς το κόστος της με το κόστος ενός σωματοφύλακα πλήρους απασχόλησης», λέει ο Γουέιν Κάρι, ο εκπαιδευτής της. «Και αντίθετα από τον σωματοφύλακα, ο σκύλος δεν μπορεί να εξαγοραστεί από κανένα».
«Στην Αμερική...
... βέβαια, δεν ξεσπούν ταξικοί πόλεμοι κάθε μέρα», γράφει η «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ». «Ωστόσο σε μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι πολίτες συντρίβονται από την ανεργία, τα στεγαστικά τους δάνεια και τους λογαριασμούς που τους στέλνουν στο σπίτι για τη διάσωση των τραπεζιτών, οι πλούσιοι έχουν κάθε λόγο να φοβούνται την οργή τους. Και να περιμένουν τα χειρότερα».
Στις χώρες...
... όπου οι ηγεσίες τους χρεοκοπούν τους λαούς τους για να σώζουν τους πλούσιους, κανείς πλούσιος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου