Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Στην άλλη όχθη της κρίσης

Τρίκκας Μιχάλης
Ακόμη και η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" εντοπίζει μια εντυπωσιακή αντίθεση μεταξύ της δημόσιας σφαίρας και των ιδιωτικών συμφερόντων. Την ώρα που η αμερικανική οικονομία παραπαίει αντιμετωπίζοντας μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία του αμερικανικού καπιταλισμού, οι μεγάλες εταιρείες της χώρας ανακοινώνουν σημαντικά κέρδη για το δεύτερο εξάμηνο του 2011.


Μια σειρά οικονομικοί δείκτες αποκαλύπτουν ότι η αμερικανική οικονομία απέχει πολύ ακόμη από τη φάση της ανάκαμψης: η ανεργία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες βρίσκεται στο ναδίρ, η αγορά ακινήτων έχει παγώσει ενώ η κοινή γνώμη εμφανίζεται πιο απαισιόδοξη από ποτέ για το μέλλον. Το δυσμενές κλίμα ενισχύουν άλλωστε οι προβλέψεις πολλών αναλυτών ότι η ύφεση ενδέχεται να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.


Το "παράδοξο" είναι ότι την ίδια στιγμή οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες θα ανακοινώσουν τον ερχόμενο μήνα ιδιαίτερα ενισχυμένα κέρδη για το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ". Συγκεκριμένα, τα συνδυασμένα κέρδη των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του διαβόητου οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's για τις 500 κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες αναμένεται να αυξηθούν κατά 13,6%, προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές της "Γουόλ Στριτ" που επικαλείται η εφημερίδα.


"Τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών είναι σε .....πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνη της γενικότερης οικονομίας" παραδέχεται ένας από αυτούς. Οι εταιρείες που επωφελούνται περισσότερο είναι εκείνες του κατασκευαστικού τομέα ή του τομέα υψηλής τεχνολογίας, που διοχετεύουν όλο και περισσότερα προϊόντα όχι πλέον στις ΗΠΑ αλλά στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες. Η "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ"αναφέρεται όμως διακριτικά και στη βασική εξήγηση: "Οι περικοπές δαπανών στη διάρκεια της ύφεσης βοήθησαν την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα αύξησης του κέρδους". Με άλλα λόγια, η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την κοινωνία, αλλά κάνει θαύματα για ορισμένους.

Οι εταιρείες που ευημερούν έχουν μετόχους που μοιράζονται τα κέρδη. Και η έκρηξη των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο την τελευταία δεκαετία προκαλεί όλο και πιο τριτοκοσμικές ανισότητες ακόμη και στις ΗΠΑ: οι 400 πλουσιότερες οικογένειες έχουν 7.000 φορές μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα από το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό. 

Τη στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο κόβει μία μετά την άλλη τις δημόσιες δαπάνες, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 25 μεγαλύτερων αμερικανικών hedge funds αυξάνουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις κατά 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν πλήρωναν φόρους με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για τους Αμερικανούς δημοσίους υπαλλήλους, το έλλειμμα θα μειωνόταν κατά 44 δισεκατομμύρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. 
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου