Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Les Paul - O κιθαρίστας, o τραγουδοποιός, o εφευρέτης

Lester Polsfuss William ή γνωστότερος ως Les Paul. Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδοποιός και εφευρέτης. Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1915 στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, από γονείς Γερμανικής καταγωγής.
Ήταν ο άνθρωπος στον οποίο το Rock και η Rock and Roll χρωστάει σχεδόν τα πάντα.

Ο Les Paul, ενώ ζούσε στο Ουισκόνσιν, άρχισε να ενδιαφέρεται για πρώτη φορά για τη μουσική στην ηλικία των οκτώ, όταν άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα και αργότερα άρχισε να παίζει κιθάρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εφηύρε ένα περιλαίμιο για να φορά και να στηρίζεται η φυσαρμόνικα, έτσι ώστε να παίζει τη φυσαρμόνικα hands-free και ταυτόχρονα να παίζει την κιθάρα. Σε ηλικία δεκατριών ετών, ο Paul ήταν εκτελεί ημι-επαγγελματίας στο χώρο της μουσικής ως τραγουδιστής, κιθαρίστας και παίκτης φυσαρμόνικας. Έτσι παίζοντας στη περιοχή Waukesha ins drive-και roadhouses, ο Les Paul άρχισε τα πρώτα πειράματά του με τον ήχο.


Το 1941, ο Les Paul δημιούργησε … την πρώτη κιθάρα με μαγνήτη (ανάπτυξε την πρώτη ηλεκτρική κιθάρα τύπου solid-body - Gibson "Les Paul"). Για την πρώτη του εμπειρία με αυτήν είχε δηλώσει: "Πήγα σε ένα κλαμπ και έπαιξα με την κιθάρα. Όλοι με έβλεπαν σαν τρελό". Ωστόσο η κιθάρα του το 1952 βγήκε στο εμπόριο και βοήθησε στη γέννηση της ροκ μουσικής. Η ηλεκτρική αυτή κιθάρα υιοθετήθηκε από τη Gibson το 1961 και έγινε δημοφιλής όταν ο Eric Clapton ξεκίνησε να παίζει με μία Gibson "Les Paul" λίγα χρόνια αργότερα. 



Ο Les Paul ασχολήθηκε πολύ με το ραδιόφωνο και αργότερα με την τηλεόραση και είναι ο εφευρέτης της πολυκάναλης ηχογράφησης, της τεχνικής overdubbing και των εφέ τύπου delay.

Την δεκαετία του '40 μαζί με την γυναίκα του, την τραγουδίστρια Mary Ford (Iris Colleen Summers), σημείωσαν αρκετές επιτυχίες όπως τα τραγούδια "How High the Moon", "Bye Bye Blues" κ.α. 

Ο Les Paul, τον Ιανουάριο του 1948, σε τροχαίο ατύχημα συνέθλιψε τον αγκώνα του δεξιού του χεριού. Οι γιατροί του νοσοκομείου του είπαν ότι δεν μπορούσαν να επαναφέρουν τον αγκώνα του, έτσι ώστε να επανακτηθεί η κίνηση του χεριού του. Το χέρι του θα παρέμενε μόνιμα σε οποιαδήποτε θέση το τοποθετούσαν, ενώ η άλλη επιλογή τους ήταν ο ακρωτηριασμός. Έτσι ο Paul ανέθεσε στους χειρουργούς, να τοποθετήσουν το χέρι του σε γωνία λίγο κάτω από τις 90 μοίρες, ώστε να είναι εφικτό το να παίζει την κιθάρα του.

Αρκετά τραγούδια του έγιναν επιτυχίες από διάφορους καλλιτέχνες όπως οι Bing Crosby ("It's Been a Long Long Time"), Andrews Sisters ("Rumors Are Flying"), ενώ το "How High the Moon" διακρίθηκε με τον τίτλο Grammy Hall of Fame
Το 1983 τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο Grammy Trustees Award για την συνολική του προσφορά στην μουσική και το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame πέντε χρόνια αργότερα.

Μέχρι τα βαθιά του γεράματα, ο Paul εμφανιζόταν τακτικά ζωντανά σε τζαζ κλαμπ της Νέας Υόρκης.
Ο θάνατός του στις 12 Αυγούστου 2009, έγινε η αφορμή για την απόδοση φόρων τιμής προς το πρόσωπό του από ολόκληρο τον μουσικό κόσμο. 
Ο Joe Perry των "Aerosmith" τον χαρακτήρισε ως πραγματική ιδιοφυία, ενώ ο The Edge των "U2" δήλωσε ότι η επιρροή που άσκησε στην Rock and Roll δεν θα ξεχαστεί ποτέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου