Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Το άμεσο Σύνταγμα

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ
«Οταν οι επιχειρήσεις έχουν τόση μεγάλη δύναμη στην κοινωνία και επιβάλλουν τη βούλησή τους στους πολιτικούς, τότε έχουμε μια φασιστική κοινωνία.
Οι επιχειρήσεις μετρούν περισσότερο από τους πολίτες και το χρήμα σχεδόν αποφασίζει για τα πάντα». Μην ψάχνετε να βρείτε κάποιο μαρξιστή πίσω από αυτή τη φράση. Είναι η πικρή διαπίστωση του Φρανκλίνου Ρούζβελτ, ήδη από το 1938. Στην Ευρώπη όταν αναφερόμαστε στον ναζισμό και τον φασισμό, έχουμε στον νου μας τον Χίτλερ ή τον Μουσολίνι. Δηλαδή την πολιτική έκφρασή του και όχι την οικονομική του βάση. Το βιομηχανικό και τραπεζικό κεφάλαιο που έσφαξε την ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην ουσία έκανε μια επένδυση στο ανθρώπινο αίμα. Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος είναι η ακραία μορφή κερδοσκοπίας.


Αλλά ο πόλεμος ήταν πάντα μια ακριβή μηχανή. Και για την κατάκτηση των λαών έπρεπε να βρεθεί κάτι λιγότερο δαπανηρό. Και αυτό ήταν το περίφημο χρέος. Και μια χώρα που χρεώνεται στην ουσία παραχωρεί την εθνική της ανεξαρτησία. Με άλλα λόγια πουλιέται σε εξευτελιστική τιμή. Και αυτό γίνεται.....σήμερα στην Ελλάδα. Αφού πρώτα μας έκλεψαν τους μισθούς και τις συντάξεις, τώρα θα ληστέψουν και τη δημόσια κοινή περιουσία, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος κοινωνικού κράτους. Και όποιος έχει λεφτά, ζει. Οποιος δεν έχει, πεθαίνει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμερα στην Ελλάδα είναι ανάλογα με το ύψος των καταθέσεων, κατά προτίμηση σε κάποιο φορολογικό παράδεισο.


Αυτές οι αλήθειες φαίνεται πως έγιναν συνείδηση σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα. Και δεν ήταν έργο κάποιων «διαφωτιστών» ή κάποιων «σοφών» που έγκαιρα είχαν διαπιστώσει αυτή την κατάσταση, που στην αρχή είχαν φανεί ή «γραφικοί» ή «φανατικοί». Η ίδια η ζωή προστατεύει τη ζωή. Και η κοινωνία μας έδειξε πως μπορεί η ίδια να αναλάβει τις ευθύνες της, χωρίς μεσσίες, χωρίς κόμματα ή ηγέτες. Η άμεση δημοκρατία είναι σήμερα μια πραγματικότητα, έστω και προσωρινή. Το μέλλον δεν το ξέρει κανένας. Και πολύ περισσότερο ουδείς μπορεί να το εγγυηθεί.

Εν τούτοις υπάρχει και η τεχνολογία της άμεσης δημοκρατίας. Το Ερευνητικό Εργαστήριο Τεχνολογιών ΜΜΕ του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τους καθηγητές Γιώργο Καμπουράκη και Μάριο Νότα, επινόησε μια πρωτοποριακή μέθοδο άμεσης δημοκρατικής επικοινωνίας που στηρίζεται σε υπολογιστές εξελιγμένης τεχνολογίας. Το πρόγραμμα λέγεται «Περικλής» και μπορεί να είναι άμεσα εφαρμόσιμο από τους δήμους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Στην πλατεία Συντάγματος η άμεση δημοκρατία λειτουργεί αρχαιοπρεπώς. Οποιος θέλει παίρνει τον λόγο. Τι γίνεται όμως με την υπόλοιπη Ελλάδα και με αυτούς που δεν μπορούν να πάνε στο Σύνταγμα;

Για να κρατηθεί αυτό το κίνημα, πρέπει κάθε μέρα να γίνεται και μαζικότερο και οι αγορητές να πολλαπλασιάζονται. Και ο καθένας να εκφράζει ελεύθερα τα δικά του βιώματα και σκέψεις. Ετοιμοπαράδοτο υλικό δεν χρειάζεται. Αυτό έχει ήδη λήξει. Και πρέπει να επεκταθούν οι δίοδοι επικοινωνίας. Μήπως οι ερευνητές του Πολυτεχνείου έχουν εδώ μια χρυσή ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τη μέθοδό τους, ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα υπάρχουν;
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου