Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η εξέγερση των πεινασμένων

Σωρεύονται οι νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων καταστολής στην Τυνησία και η εκρηκτική κρισιμότητα των ημερών που ζει η χώρα είναι αδύνατο να αγνοηθεί, παρά τις εμφανέστατες προσπάθειες της κυβέρνησης του Ζίνε ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί να την αποσοβήσει με ένα αιματοκύλισμα φτωχών, διανθισμένο με αιτιάσεις περί «τρομοκρατών» για... εσωτερική κατανάλωση.

Απέναντι στις επίσημες ανακοινώσεις για συνολικά 21 νεκρούς διαδηλωτές τις τελευταίες μέρες, ήρθαν χθες αυτές εκπροσώπων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργατικών σωματείων που μιλούν για δεκάδες. Ο Σουχέιρ Μπελχάσεν, επικεφαλής της εδραζομένης στο Παρίσι Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Συνδέσμων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IFHRL), είπε ότι διαθέτει τουλάχιστον 35 ονόματα νεκρών, αλλά εκτιμά ότι «ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος».


Στην Κασερίν, όπου μαζί με την Τάλα και τη Ρετζέμπ είναι οι τρεις πόλεις στα νοτιοδυτικά της χώρας όπου έχει χυθεί το περισσότερο αίμα, ο ο Σάντοκ Μαχμούντι, μέλος της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργαζομένων (UGTT), επικαλέστηκε πληροφορίες από νοσηλευτικό προσωπικό για να αναφέρει χθες ότι «οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 50», ενώ οι εκατοντάδες τραυματίες «είναι πρακτικά αδύνατο να μετρηθούν». Κατήγγειλε επίσης.......συστηματικές προβοκάτσιες βιαιοπραγιών εναντίον πολιτών και λεηλασίες καταστημάτων από άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά που «αμέσως μετά εξαφανίζονται».


Καταγγελίες για ελεύθερους σκοπευτές αστυνομικούς που, ανεβασμένοι σε στέγες σπιτιών, πυροβολούν στο ψαχνό αδιακρίτως ακόμα και ανάμεσα σε πλήθη ανθρώπων που συνοδεύουν κηδείες θυμάτων, δημοσιοποιούνται επίσης. Τοπικός αξιωματούχος της Κασερίν ανέφερε διατηρώντας ανωνυμία ότι το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης πραγματοποίησε στάση εργασίας για μία ώρα, διαμαρτυρόμενο για τον αυξημένο αριθμό των θυμάτων και τη σοβαρότητα των τραυμάτων, ενώ μίλησε για «ξεκοιλιασμένα πτώματα με ανοιγμένο το κεφάλι».

Η εξέγερση των πεινασμένων και των ανέργων, εδραιωμένη σχεδόν σε όλη τη χώρα, έφθασε πια και στην Τύνιδα, την πρωτεύουσα. Ο δικηγορικός σύλλογος έχει κηρύξει απεργία, ενώ οι δημοσιογράφοι, απηυδισμένοι από τη συστηματική κυβερνητική λογοκρισία, προετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Στο Ετανταμίν, το εργατικό προάστιο της Τύνιδας, οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν, λεηλατώντας καταστήματα και βάζοντας φωτιά σε μια τράπεζα, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας τούς χτυπούσαν αλύπητα.
ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου