Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ευχές µε χιούµορ.......

Αγγελική Καραγεώργου
«Ακυρα για φέτος τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα µας. Η Γέννηση µαταιώνεται. Ο Ιωσήφ πρέπει να πληρώσει περαίωση, η Φάτνη να τακτοποιηθεί ως ηµιυπαίθιος, η Παναγία δεν παίρνει επίδοµα τοκετού, οι Αγγελοι δεν πετάνε λόγω απεργίας των ελεγκτών και οι τρεις Μάγοι φοβούνται ότι θα απελαθούν ως λαθροµετανάστες»

Αν ξέρετε το ανέκδοτο, σκεφτείτε ότι είστε ένας µόνο από τις πολλές χιλιάδες ελλήνων που έχουν γελάσει µε το συγκεκριµένο αστείο, που κάνει θραύση στο facebook.


Κατά γενική οµολογία, ο χρόνος που µας αποχαιρέτισε έφερε περισσότερα δυσάρεστα παρά ευχάριστα γεγονότα. Η χώρα γλίτωσε στο παρά πέντε τη χρεοκοπία,κατάφερε να µπει στον µηχανισµό στήριξης, οι µισθοί και οι συντάξεις έκαναν βουτιά, ενώ ο ΦΠΑ και η ανεργία εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Πιθανό γι’ αυτό και οι περισσότεροι επέλεξαν να αποχαιρετίσουν το 2010 διακωµωδώντας το, προσπαθώντας να ξορκίσουν το κακό. Μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, µε γραπτά µηνύµατα στα κινητά τηλέφωνα, ταµπέλες στους δρόµους, βίντεο στο ∆ιαδίκτυο αλλά κυρίωςπροφορικά σατιρίζουν τη νέα πραγµατικότητα και......υποδέχθηκαν τον καινούργιο χρόνο µεµεγάλη δόση χιούµορ. 

Η σάτιρα
«Πώς είναι το όνοµα του Στρος - Καν στα ελληνικά; ∆εν Τρως Καν. Καιτου Ολι Ρεν; Ολοι Κλαιν» γράφει ο G.K. δίπλα από το όνοµάτου στο προφίλ του στο Facebook. Κάποιοςφίλος του απαντά: «Λέγονται τρόικα,µπαίνουν στα σπίτια και παίρνουν τα δώρα πίσω. Το άκουσα στο “Ουκ αν λάβεις παράτου µη έχοντος” (σ.σ. τηλεοπτική σειρά στο Mega) καιτο βρήκα πολύ πετυχηµένο!». Λίγα κλικαργότερα, ο Χ θέτει τοερώτηµα: «Αραγε υπάρχειΑγιος Βασίλης;» και οι απαντήσεις ποικίλλουν: «Ναι, αλλά επειδή δούλευε σε ∆ΕΚΟ τού έκαναν µετάταξη», «Ναι, αλλά απεργεί και δεν θα έρθει», «Ναι, αλλά τρέχειακόµα να µαζέψειένσηµα µπας και πάρει σύνταξη». 

Ανάλογο ύφος υιοθετούν και στα SMS, µόνο που εκεί προτιµήθηκανπιο σόκιν ευχές για τον νέο χρόνο. Παρόµοια είναι η κατάσταση και στους δρόµους. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα γκράφιτι και ταµπέλες σε κεντρικές οδούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: «Merry Crisis and a Happy New Fear» («Καλή Κρίση και Ευτυχισµένος ο Νέος Φόβος»). 

Η σάτιρα, σύµφωνα µε τον κοινωνιολόγο κ. Χαράλαµπο Στρέτζο, είναι η απόπειρα αποδραµατοποίησης της πραγµατικότητας, υπόσκαψης και υπονόµευσής της, η ανάγκη να µετατεθεί το παρόν σε έναν άλλο χρόνο. «Ακόµα και στον καιρό της χούντας µπορούµε να δούµε ότι είχε αναδειχθεί η σάτιρα και ο υπονοµευτικός λόγος. Αλλωστε, αυτή είναι το µέσο µετάθεσης σε έναν άλλο χώρο πουθα θέλαµε να ζήσουµε». Μέσα από τη διακωµώδηση δυσάρεστων καταστάσεων αναδεικνύονται οι αστείρευτες δυνάµεις της πραγµατικότητας, «να καταλαβαίνει και να µιλάει οάλλος γι’ αυτά που του συµβαίνουν». Επισηµαίνει, µάλιστα, ότι οι πολιτικοί είναι εκείνοι που ίσως θα πρέπει να παρακολουθούν µε περισσότερη προσοχή τη συγκεκριµένη τέχνη από όπου κι αν προέρχεται. 

«Κάποιες φορές εξαγγέλλει κάτι που ενδέχεται να συµβεί, άλλες πάλι µεταφέρει τα πράγµατα µε ένα άλλο νόηµα» καταλήγει ο κ. Στρέτζος. 

Μεχιούµορ αντιδρά και ηαγορά. 
«Ευτυχισµένη Τρόικα»/«Happy New Troika» εύχονται τα γούρια σε σχήµα µεταλλίου για το 2011, τα οποία σχεδίασε η κ. Ελένη Ιωαννίδη. 

Οπως εξηγεί, η συγκεκριµένη ευχή έχει διττή έννοια. «Troika στα ρώσικα σηµαίνει ένα όχηµα µε τρία άλογα, πάνω στο οποίο έρχεται ο Αγιος Βασίλης. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα, µε τη σηµασία που απέκτησε φέτοςθα παραµείνει στη ζωή µας θέλοντας και µη και γιατο 2011. 

Είναι λοιπόν ένα γούρι για να πάνε τα πράγµατα κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες όσο καλύτερα γίνεται» σηµειώνει η δηµιουργός. Παραδέχεται ωστόσο ότι το συγκεκριµένογούρι έχει έναν αντισυµβατικό χαρακτήρα. «Είναι ένα δύσκολο γούρι, γιατί συνήθως οι περισσότεροι θέλουν κάτι να τους χαϊδεύει τα αυτιά. Το συγκεκριµένο απλώς περιγράφει την πραγµατικότητα» λέει και προσθέτει ότι οι Ελληνες είναι τολµηροί και διαθέτουν µεγάλη δόση χιούµοραφού σε σύγκριση µε τα δεδοµένα της αγοράς ηανταπόκριση είναι µεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου