Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Γερμανικές διπλωματικές βολές

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν συγκαταλέγεται στους ηγέτες με την υψηλότερη δημοτικότητα στην Ελλάδα.

ΔΕΝ συμβαίνει το ίδιο και στην Κύπρο, μετά την προχθεσινή επίσκεψη της καγκελαρίου στη Λευκωσία.

Η κ. ΜΕΡΚΕΛ στήριξε τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια, χωρίς να εξειδικεύσει, και παρουσιάστηκε σκληρή με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο και την Ε.Ε.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ καγκελάριος δεν δημιούργησε καμία προσδοκία ότι η χώρα της θα «εμπλακεί» στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού, σπεύδοντας όμως να τονίσει ότι η λύση οφείλει να προέλθει «από το λαό της Κύπρου».


ΑΥΤΗ ήταν η πρώτη ευθεία «βολή» απέναντι στην Αγκυρα, καθώς ο γερμανικός λόγος δεν άφησε περιθώρια ούτε για «δύο λαούς» ούτε για «δύο συνιστώντα κράτη» ούτε για.....«μητέρες πατρίδες» κ.λπ. στην Κύπρο.

ΗΤΑΝ ευθεία αναφορά στο λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ε.Ε., που όντως αντιμετωπίζει εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο οποίος «μπορεί να στηρίξει και να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο».

ΑΥΤΗ ήταν η δεύτερη βολή απέναντι στην Αγκυρα.

Η ΤΡΙΤΗ και «φαρμακερή» ήταν η γερμανική υπενθύμιση προς την κυβέρνηση Ερντογάν ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας απέναντι στην Κύπρο, τότε υπάρχουν στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας 8 κεφάλαια «που δεν μπορούν καν να ανοίξουν», ενώ υπενθύμισε ότι κανένα και από τα διαπραγματευθέντα κεφάλαια με την Ε.Ε. δεν μπορούν στην ουσία να κλείσουν.

ΜΕ ΔΥΟ λόγια, η κ. Μέρκελ με την επίσκεψή της στη Λευκωσία υπενθύμισε πλαγίως και στην κυπριακή κυβέρνηση ότι υπάρχει ακόμα ένα πολύ σταθερό πλαίσιο διαπραγμάτευσης της λύσης του Κυπριακού με την Τουρκία και αυτό δεν είναι άλλο από το ευρωπαϊκό πεδίο, στο οποίο έχει αγκυροβολήσει η Κύπρος και επιθυμεί να ακουμπήσει και η Αγκυρα.

ΟΜΩΣ η Ε.Ε. -και σ' αυτό το σημείο η κ. Μέρκελ ήταν σαφέστατη- δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ και το πλαίσιο των συμφωνιών για τη λύση του Κυπριακού.

Η ΣΤΑΣΗ της κ. Μέρκελ είναι λογικό να έχει δυσαρεστήσει ή και εξαγριώσει την Αγκυρα, που «επέκρινε» την καγκελάριο για τη «μη αντικειμενική στάση της».

ΤΟ ΘΕΜΑ όμως δεν σταματά εδώ, αλλά άπτεται και της πολιτικής της Αθήνας απέναντι στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση εμμένει σταθερά στην ανάγκη πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., χωρίς να κατονομάζει τις προϋποθέσεις με σαφήνεια ανάλογη αυτής της κ. Μέρκελ.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη να «αναζωογονηθεί» η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με ειδική σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας το δεύτερο εξάμηνο του 2011, υπονοώντας βεβαίως ότι θα έχει επιλυθεί το Κυπριακό και θα έχουν μπει «στο αυλάκι» τα ελληνοτουρκικά.

ΠΡΟΣ το παρόν τουλάχιστον η κ. Μέρκελ δεν τα ακούει όλα αυτά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου