Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Παγκόσμια κοινότητα υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ
Στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ τα βασανιστήρια ήταν το ίδιο συστηματικά όπως και σε κάθε άλλη δικτατορική χώρα.

Στις πολλές καταγγελίες που είχε κάνει η Διεθνής Αμνηστία, τα Κ.Κ. ανά τον κόσμο απαντούσαν πως αυτές οι καταγγελίες-εκθέσεις ήταν αντικομμουνιστική προπαγάνδα της Ιντέλιτζενς Σέρβις και καθαρός αντισοβιετισμός. Αυτή η πολεμική των Κ.Κ. (εκτός του ανατολικού μπλοκ, μια και η ίδια η Διεθνής Αμνηστία ήταν απαγορευμένη όπως και κάθε είδηση για τα βασανιστήρια), όλη αυτή η εκστρατεία εναντίον της Διεθνούς Αμνηστίας δεν άφησε αλώβητο το κύρος αυτού του Οργανισμού. Και πολλοί, κυρίως μέλη και οπαδοί των Κ.Κ., δεν πίστευαν ή δεν ήθελαν να πιστέψουν τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα που γίνονταν στο όνομα του Σοσιαλισμού.


Με την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, τα ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας υπερφαλάγγισαν τις μαρτυρίες της Διεθνούς Αμνηστίας. Σήμερα, δεν υπάρχει καλόπιστος άνθρωπος που να μη δέχεται ως αξιόπιστες τις πληροφορίες αυτής της οργάνωσης που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα και έχει δώσει πολλές μάχες για την ειρήνη και τη μη βία. Οχι σπάνια, οι αγώνες αυτοί είχαν στεφθεί με επιτυχία. Μαζί με άλλες οργανώσεις, έδωσαν τη μεγάλη μάχη που κράτησε πολλά χρόνια για την κατάργηση.......των όπλων διασποράς. Η σύμβαση του Οσλο τα απαγόρεψε και μέχρι τώρα 30 κράτη την έχουν επικυρώσει -εκ των οποίων 9 χώρες της Ε.Ε.- και άλλα 75 κράτη την έχουν υπογράψει. Η Ελλάδα βέβαια σφυρίζει αδιάφορα, γιατί η ίδια παράγει αυτά τα φονικά όπλα και έχει ένα μεγάλο στοκ που θέλει να το πουλήσει. Σχετική ερώτηση έχει κατατεθεί στη Βουλή.


Να θυμίσουμε τι είναι αυτό το εξαιρετικά φονικό όπλο. Είναι μια βόμβα που διασπάται στην πτώση της και αφήνει εκατοντάδες άλλες μικρότερες βόμβες που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Πολλά βομβίδια δεν σκάνε. Για περισσότερα από σαράντα χρόνια οι βόμβες σκοτώνουν και τραυματίζουν αμάχους και πολλά παιδιά που νομίζουν πως βρήκαν ένα παιχνίδι. Και αυτές υπάρχουν σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Το Ισραήλ, τον Αύγουστο του 2006, στον Λίβανο, δολοφόνησε πάνω από διακόσιους αμάχους με αυτό το όπλο.

Τώρα η Διεθνής Αμνηστία κάνει μια εκστρατεία για να υπογραφεί μια παγκόσμια Συνθήκη για το Εμπόριο των Οπλων. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τέτοια συνθήκη. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι περιορισμοί από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά αυτά είναι τόσο ψιλά γράμματα όσο και αυτά που έχουν οι κανονισμοί για τις πιστωτικές κάρτες. Μοιάζει τελείως ουτοπική αυτή η ιδέα δεδομένου ότι η βιομηχανία και η εμπορία όπλων έχει τζίρο περίπου ίδιο με αυτόν του πετρελαίου. Και άλλες πηγές δηλώνουν πως ο τζίρος των συμβατικών όπλων ξεπερνάει αυτόν του πετρελαίου.

Ακόμα πρέπει να σημειωθεί πως οι χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι οι μεγαλύτεροι έμποροι όπλων. Και αν αυτό συνδυαστεί με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τα όπλα δεν παύουν να είναι εμπόρευμα, τότε αυτή η εκστρατεία μοιάζει χαμένη από χέρι. Αλλά υπάρχει και μια άλλη παράμετρος.

Κάθε μέρα που περνάει μας αφήνει και δύο χιλιάδες νεκρούς, θύματα της ένοπλης βίας. Και εδώ είναι η χρησιμότητα αυτού του εμπορεύματος. Οσο περισσότερους σκοτώσει τόσο καλύτερο είναι αυτό το προϊόν. Εντούτοις αυτή η εκστρατεία είναι αναγκαία. Οταν ζητάμε κάτι που είναι σωστό και δίκαιο, δεν μπαίνει το ερώτημα αν αυτό είναι πραγματοποιήσιμο ή όχι. Αυτό σημαίνει παραίτηση, πριν καν αρχίσει η μάχη. Και αυτό συχνά καταλήγει στη μιζέρια και την απάθεια. Καθείς παλεύει για το όραμά του και το φτάνει εκεί όπου μπορεί. Θα βρεθούν άλλοι να το πάνε παραπέρα. Τελειώνοντας, περιττό να πω πως όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σ' αυτό το σημείωμα προέρχονται από τη Διεθνή Αμνηστία. Πιστεύω πως όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αυτόν τον πολύτιμο οργανισμό, έστω με μια συνδρομή ή ακόμα και να υπογράψουμε μια επιστολή για να σώσουμε κάποιον άνθρωπο του οποίου η ζωή κινδυνεύει σε κάποια γωνιά της Γης. Αλήθεια, γιατί τα ΜΜΕ δίνουν τόσο ελάχιστο χώρο στη Διεθνή Αμνηστία, η οποία άλλωστε συμπεριφέρεται και σαν εγκυρότατο πρακτορείο ειδήσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου