Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ιστορίες συνωμοσίας

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Είναι πρωί Δευτέρας σαν τη σημερινή. Το ημερολόγιο γράφει 29 Νοεμβρίου 2010.

Δύο καλοντυμένοι κύριοι, η εμφάνιση των οποίων προδίδει την ξεχωριστή θέση που κατέχουν στην εδώ και πολλά χρόνια δοκιμαζόμενη ιρανική κοινωνία, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, ξεκινούν με τα αυτοκίνητά τους από δύο διαφορετικά προάστια της Τεχεράνης και κατευθύνονται προς το κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης διαδρομής ουδείς διανοείται τι θα επακολουθήσει. Ούτε καν όταν οι καθρέπτες των αυτοκινήτων τους γεμίζουν με τους μοτοσικλετιστές που τους ακολουθούν. Οι άγνωστοι αναπτύσσουν ταχύτητα και με αστραπιαίες και χειρουργικές κινήσεις προσαρμόζουν πάνω στα εν κινήσει οχήματα μαγνητικές βόμβες. Δυο ισχυρότατες εκρήξεις συνταράσσουν τα προάστια της Τεχεράνης.

Οχι, δεν πρόκειται για σκηνή από ταινία του.........Τζέιμς Μποντ. Σε λίγες ώρες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι επιβαίνοντες στα βομβαρδισμένα Ι.Χ. είναι δύο κορυφαίοι Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες. Η αστυνομία ανασύρει από τα συντρίμμια νεκρό τον καθηγητή πυρηνικής φυσικής και υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μαζίντ Σαχριαρί.



Από το δεύτερο αυτοκίνητο βγάζουν βαριά τραυματισμένο τον επίσης καθηγητή Φερεϊντούν Αμπασί. Η επιστημονική κοινότητα τον θεωρεί εξπέρ στις ακτίνες λέιζερ και στο διαχωρισμό ισοτόπων. Ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ κατηγορεί για τη δολοφονική επίθεση, ανοιχτά, CIA και Μοσάντ.

Δέκα μήνες νωρίτερα, την ώρα που η αμερικανική προπαγάνδα και οι απειλές εναντίον του Ιράν βρίσκονται στο αποκορύφωμα, δολοφονείται με σχεδόν τον ίδιο τρόπο, έξω από το σπίτι του, με τηλεχειριζόμενη βόμβα, ο επίσης πυρηνικός επιστήμονας Μασούντ Αλι Μοχαμαντί. Τότε, όμως, ξένα ΜΜΕ θα γράψουν πως το θύμα ήταν προσκείμενος στον μεταρρυθμιστή -αντίπαλο του Αχμαντινετζάντ- Μουσαβί, αφήνοντας τεχνηέντως να εννοηθεί πως ο καθηγητής βρέθηκε στο στόχαστρο καθεστωτικών. Φαύλος κύκλος.

Τον Ιούνιο, ακόμα ένας καθηγητής, ο Σαχράμ Αμιρί, στέλεχος της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, εξαφανίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια προσκυνήματος στη Μέκκα, ενώ λίγα χρόνια πριν, το 2007, ο επίσης Ιρανός επιστήμονας και εξέχον μέλος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Αρντεσίρ Χοσεϊνπούρ, πέφτει νεκρός από μια τόσο μυστηριώδη όσο και ύποπτη δηλητηρίαση με αέρια. Ο κύκλος των εκκαθαρίσεων δεν έχει τέλος.

Ενας ατέρμονος χορός θανάτου, στον οποίο εμπλέκονται κατάσκοποι, μυστικοί πράκτορες και υπηρεσίες, καθεστωτικοί, αντικαθεστωτικοί και τρομοκράτες, Ισραηλινοί, Αραβες και μη, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι ολοφάνερο ότι η Νέα Τάξη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν θέλει να αποκτήσει πυρηνικά το Ιράν. Οπως δεν θέλει να συνεχίσει το WikiLeaks να δημοσιοποιεί απόρρητα έγγραφα, σαν κι αυτά που αποκάλυψαν προτάσεις και προτροπές για επίθεση με κάθε μέσο στο πυρηνικό δυναμικό του Ιράν, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια της Τεχεράνης.

Γι' αυτό, πριν κοπάσουν τα ωστικά κύματα από την εν κινήσει διπλή βομβιστική επίθεση στην Τεχεράνη, άλλη μια «προαναγγελθείσα» βόμβα έρχεται να ταράξει την ήδη ταραγμένη παγκόσμια κοινότητα.

Το πρωί της Τετάρτης 1ης Δεκεμβρίου, η Ιντερπόλ εκδίδει ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή του WikiLeaks, του ιστότοπου που έχει ανακατέψει τα νερά της παγκόσμιας διπλωματίας όσο κανένας άλλος. Ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για βιασμό κι ένα σπασμένο προφυλακτικό!

Μια συντονισμένη εκστρατεία εξόντωσής του εξυφαίνεται από ΗΠΑ, Βρετανία και Σουηδία. Η αμερικανική κυβέρνηση ερευνά τρόπους ώστε να του απαγγείλει κατηγορίες, ακόμα και για κατασκοπία, ενώ δεν λείπουν φωνές στην Αμερική που ζητούν την εδώ και τώρα δολοφονία του! Κυβερνο-χάκερ επιτίθενται κατά χιλιάδες στο WikiLeaks κι από κοντά, αυτοκρατορίες παροχής υπηρεσιών στο Ιντερνετ, όπως η Amazon, η Visa, MasterCard και η PayPal, κάνουν ό,τι μπορούν για να σβήσουν τον «εθνικό εχθρό» από το Δίκτυο.

Ο Ασάνζ, που ξέρει πια ότι πρέπει να παίρνει προφυλάξεις, παραδίδεται. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα για «συνωμοσίες» και τι συμβαίνει όταν σε κυνηγούν πράκτορες και μυστικές υπηρεσίες. Ο ίδιος εξάλλου, λίγες μέρες πριν, έχει βγάλει στο φως απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία Λιτβινένκο.

Ηδολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση όχι μόνο γιατί «έμπλεκε» τις ισχυρότερες μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη, αλλά και γιατί ο Ρώσος πράκτορας απειλούσε, όπως τώρα ο Ασάνζ την «άλλη πλευρά», να παρουσιάσει στοιχεία που ενέπλεκαν τον Πούτιν με βομβιστικές επιθέσεις, οι οποίες είχαν αποδοθεί σε Τσετσένους, καθώς και με τη δολοφονία της Ρωσίδας δημοσιογράφου Αννας Πολιτόφσκαγια. Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο δηλητηριάζεται το 2006 στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει, όπως τώρα ο Mr. WikiLeaks, με πολώνιο 210, ένα ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο.

Στα ισότοπα, όμως, θεωρείται εξπέρ και ο Ιρανός καθηγητής Φερεϊντούν Αμπασί, που δέχθηκε την κινηματογραφική δολοφονική επίθεση το πρωί της 29ης Νοεμβρίου, την οποία είχε ήδη «προαναγγείλει» ο Ασάνζ από το WikiLeaks, φέρνοντας στο φως τα έγγραφα με τις αντιδράσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο δέχτηκε μεταξύ άλλων και ηλεκτρονική επίθεση με τον υπερ-ιό stuxnet, όπως δέχεται τώρα επίθεση ο ιστότοπος του Ασάνζ. Αλυσιδωτή αντίδραση. Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου